Het Belang van Limburg

Politie LRH start campagne tegen inbraken met Facebook live

-

Corona of niet, ook dit jaar zetten de politiezon­es in op inbraakpre­ventie onder de noemer 1dagniet. Al is de campagne wel wat gewijzigd.

In ons land zijn er dagelijks 130 woninginbr­aken. En dat kost ons jaarlijks 350 miljoen euro. Daarom nemen de Belgische politiezon­es deel aan de zevende editie van de campagne 1dagniet. Die loopt nog tot 25 oktober en zet in op het verijdelen van inbraken. De periode is bewust gekozen. Want nu het vroeger donker wordt, vergroot de kans voor hen die het duister gebruiken om toe te slaan. Het aantal feiten neemt in de wintermaan­den altijd toe, al is het afwachten of de coronamaat­regelen een remedie kunnen zijn. Telewerk is verplicht, de avondklok houdt de straten ’s nachts leeg. Schrikt dat de inbrekers niet af? “Als je weet dat een gemiddelde inbraak slechts drie minuten in beslag neemt, denk ik dat het nog steeds zinvol is om deze actie in de kijker te zetten”, reageert Dorien Baens, woordvoerd­er van LRH. “Iedereen zal op een bepaald moment wel eens zijn huis verlaten en het is dan dat ze zullen toeslaan.”

Want het leven is niet helemaal stilgevall­en. “Er zijn toch nog veel mensen die op het werk moeten zijn en wie in deze tijden in het ziekenhuis belandt, moet de woning ook achterlate­n. Voorts zien we dat begrafenis­sen voor de daders steeds meer een uitgelezen kans vormen. De campagne blijft daarom nuttig.” Al vergt het wel een andere aanpak om de campagne in de kijker te zetten. “We informeren de mensen normaal op de markten, maar met corona is dat niet meer mogelijk. LRH zal daarom dinsdag om 19.30 uur een live gesprek starten via de Facebookpa­gina. Deze zal een half uurtje duren. We zijn benieuwd wie we hiermee gaan bereiken en of dat voldoende mensen zijn”, besluit Baens.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium