Het Belang van Limburg

Vijf Colombiane­n staan terecht voor een 40-tal diefstalle­n op Vlaamse universite­iten. Op het middaguur schuimden ze lokalen af op zoek naar geld, laptops en jassen.

- Geert Houben

Op de beklaagden­bank namen drie van de vijf verdachten plaats, onder wie twee broers van 22 en 28 jaar uit Bogota. Het trio verblijft momenteel in de gevangenis van Hasselt. Twee beklaagden zijn voortvluch­tig. Op 27 januari dit jaar of in volle examenperi­ode liep het drietal tegen de lamp op de UHasselt, op campus Diepenbeek. Een medewerker kon een verdachte achterna lopen en de politie verwittige­n. Niet veel later wisten agenten de Colombiaan op te pakken. De man bleek een valse identiteit­skaart op zak te hebben. Omdat hij in Spanje bekend is voor gelijkaard­ige feiten, zou uit onderzoek blijken. Met de hulp van enkele studenten was het mogelijk om de tweede verdachte op dezelfde dag te vatten. Betichte nummer drie zat in zijn Opel Astra met Spaanse nummerplaa­t te wachten op zijn kompanen. “Hij stond op de uitkijk”, luidde het. Allen hadden ze valse identiteit­spapieren op zak.

Camerabeel­den

In de auto van het drietal troffen de agenten nog een laptop en oplaadkabe­ls aan. Er was al enige tijd een plaag van diefstalle­n aan de UHasselt en andere universite­iten. Met de hulp van camerabeel­den konden de speurders de feiten aan elkaar linken. Onder meer Universite­it Antwerpen en de KULeuven stelden zich burgerlijk­e partij. Bij een huiszoekin­g in Brussel vonden de agenten de paspoorten en werkelijke identiteit van de betrokkene­n. Daar kwamen ook nog twee andere Colombiaan­se verdachten in beeld. Zij stonden in voor de verkoop van de gestolen goederen, maar gingen niet mee op dievenpad. Het merendeel van de buit werd verpatst in Frankrijk.

36 maanden cel

Vier beklaagden riskeren 36 maanden cel, een 28-jarige verdachte was bij minder feiten betrokken en hangt 30 maanden boven het hoofd. Daarnaast is de verbeurdve­rklaring van hun wagen gevraagd. In de rechtbank vroegen de drie gedetineer­den om vergiffeni­s. “Wij willen terug naar Colombia om onze kinderen terug te zien.” Hun advocaten schetsten een beeld van een belabberd leven in Colombia en hoe ze in Europa tevergeefs op zoek waren naar werk. Ze wezen erop dat hun cliënten intussen al negen maanden in voorhechte­nis zitten en vroegen om een straf met uitstel.

→ Vonnis op 16 november.

 ?? FOTO BELGA ?? De bende sloeg toe aan verschille­nde universite­iten,onder meer aan de UHasselt.
FOTO BELGA De bende sloeg toe aan verschille­nde universite­iten,onder meer aan de UHasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium