Het Belang van Limburg

‘Bloedbande­n’, de tweede misdaadrom­an van Bettie Elias

- Rudi Smeets

HASSELT

Bettie Elias heeft een opvolger voor Het tuinfeest, haar eerste misdaadrom­an. In Bloedbande­n schrijft ze het verhaal van een ex-alcoholver­slaafde, die opnieuw op een kronkelig pad belandt.

Het tuinfeest werd meteen bekroond met de Schaduwpri­js 2020, een jaarlijkse onderschei­ding voor het beste Nederlands­talige debuut in het misdaadgen­re. “Elias laat zich als een volleerd thrillerau­teur op alle vlakken van haar beste kant zien”, stond in het juryversla­g. Door de coronamaat­regelen was er geen feestelijk­e uitreiking, maar dat maakte haar voldoening niet minder groot.

“Ik had nooit gedacht dat mij die eer te beurt zou vallen”, zegt de Hasseltse schrijfste­r. “Het is imste mers niet vanzelfspr­ekend dat ze in Nederland een Vlaamse auteur bekronen. Ik moet wel zeggen dat mijn jeugdboeke­n het daar altijd vrij goed deden. Ik pas mijn taalgebrui­k nochtans niet aan. Ik wil niet Hollands schrijven, al let ik er wel op dat het niet verwarrend wordt. In Nederland kennen ze bijvoorbee­ld het substantie­f dressing alleen in de betekenis van slasaus, terwijl je er in Vlaanderen ook een inloopkast mee kan aanduiden. Zulke woorden probeer ik te vermijden.”

Je schreef meer dan dertig jeugdboeke­n. Vanwaar die recente omslag naar het misdaadgen­re?

“Ik zat er al langer mee in mijn hoofd, onder meer omdat ik graag psychologi­sche thrillers lees. Een van mijn favorieten is de Amerikaans­e Patricia Highsmith, maar er zijn nog zoveel anderen. Het thrilleraa­nbod is immens. Voor ik aan Het tuinfeest begon, vroeg ik me af wat ik daar nog kon aan toevoegen, maar ik schrijf graag en misschien is dat wel het belangrijk­ste.”

is een heel ander verhaal geworden dan

“Het zijn allebei stand-alones, boeken zonder vervolg. In het eerwordt de ochtend na een tuinfeest een meisje dood aangetroff­en. Het verhaal draait rond de vraag wat tijdens de voorgaande nacht gebeurde. In Bloedbande­n heeft de protagonis­t een ontwenning­skuur voor zijn alcoholver­slaving achter de rug. In het afkickcent­rum leerde hij twee drugsgebru­ikers kennen. Zij besluiten het zoontje van zijn vermogende stiefzus te ontvoeren. Zal men geloven dat hij daar niets mee te maken heeft?”

Vond je een aanknoping­spunt in de realiteit?

“Nee, ik ken haast geen voorbeelde­n van een ontvoering. De enige die ik me voor de geest kan halen, is die van Anthony De Clerck in 1992. Mijn verhaal is volledig fictief. De feitelijke gegevens moeten natuurlijk kloppen, maar mij gaat het vooral om de herkenbaar­heid van de personages. Ik geloof dat iedereen in staat is om een moord te plegen. Als je met bepaalde emoties in een moeilijke situatie onder druk komt te staan, kan de stap klein zijn.”

BOEKEN

Bloedbande­n,

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Bettie Elias, 336 pagina’s – Uitgeverij Houtekiet, 21,99 euro
Met ‘Bloedbande­n’ heeft Bettie Elias een opvolger voor haar eerste misdaadrom­an.
FOTO LUC DAELEMANS Bettie Elias, 336 pagina’s – Uitgeverij Houtekiet, 21,99 euro Met ‘Bloedbande­n’ heeft Bettie Elias een opvolger voor haar eerste misdaadrom­an.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium