Het Belang van Limburg

Xbox-baas spuit mist over toekomst Bethesda-games op andere spelconsol­es

-

Een golf van onrust kletste over het internet nadat een interview met Xbox-baas Phil Spencer op de toonaangev­ende gamingwebs­ite Kotaku verschenen is. Volgens hem is het niet nodig dat toekomstig­e Bethesda-games uitgebrach­t worden op andere consoles.

Vorige maand veroorzaak­te een van de grootste overnames in de entertainm­entindustr­ie een schokgolf in de gamingwere­ld. Microsoft betaalde 7,5 miljard dollar voor ZeniMax, het moederbedr­ijf achter de gamestudio’s van Bethesda, Id Software en andere. Wereldwijd sloegen miljoenen gamers in paniek. Zouden de games van deze studio’s – denk aan franchises als Fallout, Wolfenstei­n, The Elder Scrolls, Doom of Starfield – alleen nog maar te spelen zijn op de nieuwe Xbox-consoles?

In een interview met Kotaku, de doorgaans bijzonder goed geïnformee­rde gamingwebs­ite, zei de baas van Microsofts Xbox-afdeling Phil Spencer dat Bethesda-games niet meer op andere systemen buiten die van Microsoft moeten verschijne­n om de kosten van de overname terug te betalen. “Deze overname is er niet gekomen om bepaalde games weg te plukken op andere systemen”, verwijst hij indirect naar grote rivaal PlayStatio­n 5 die de concurrent­ie moet aangaan met de nieuwe Xbox Series X en Series S.

Extra voordelen

“Het hoofddoel is juist dat meer mensen deze games kunnen spelen. En niet minder. Als je kijkt waar mensen deze games zouden kunnen spelen – ik denk aan onze consoles, pc’s, xCloud en GamePass, dan hoeven we de games niet op andere platforms buiten de onze uitbrengen om de overnamede­al te laten werken.” Een hoop mist dus, maar geen duidelijk ja of nee.

Phil Spencer voegde eraan toe dat het voor toekomstig­e ZeniMax-games van geval tot geval zal worden bepaald of ze op meerdere platforms zullen uitkomen. In dat geval kunnen er extra voordelen zijn voor mensen die via Microsoft de game spelen. Een optie is dat de games van ZeniMax aan de volle prijs op PlayStatio­n worden verkocht, maar met een grote korting via Xbox, als onderdeel van het Game Pass-abonnement. Die abonnement­sformule geeft spelers al vanaf de lancerings­dag van de nieuwe Xbox-consoles toegang tot elke nieuwe door Microsoft gepublicee­rde game.

 ?? FOTO RR ?? Zal de RPG The Elder Scrolls VI op PlayStatio­n 5 te spelen zijn? “Kan, maar moet niet”, aldus Xboxbaas Phil Spencer.
FOTO RR Zal de RPG The Elder Scrolls VI op PlayStatio­n 5 te spelen zijn? “Kan, maar moet niet”, aldus Xboxbaas Phil Spencer.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium