Het Belang van Limburg

“Ons personeel is bang voor wat er op hen afkomt”

Nu de druk op de Limburgse ziekenhuiz­en dag na dag toeneemt, groeit ook de ongerusthe­id bij ons zorgperson­eel. “Ze zijn bang omdat ze niet weten wat er op hen afkomt. Komen we in hetzelfde scenario van het voorjaar terecht?”

- Koen Snoekx

De stijging van het aantal Covid-patiënten in de Limburgse ziekenhuiz­en zorgt voor ongerusthe­id bij het zorgperson­eel. “We voelen dat het personeel bang is omdat ze niet weten wat er op hen gaat afkomen. Ze zijn ook ongerust om in hetzelfde scenario van het voorjaar terecht te komen”, zegt Natalie Coenen, hoofdverpl­eegkundige op de longafdeli­ng van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. Het personeel vreest ook handen tekort te komen in de tweede golf. “Tijdens de eerste golf is de reguliere zorg vrij snel stopgezet, zodat mensen van andere afdelingen op de Covid-afdelingen konden bijspringe­n. Dat is nu niet meer het geval en dat speelt in de hoofden van onze mensen.”

Psychologi­sche opvang

Ook draagt het personeel de nasleep van de eerste golf nog met zich mee, die op mentaal vlak duidelijk sporen heeft nagelaten. “Er is nog veerkracht, al is de rek er toch wel een beetje uit. Ik merk ook dat onze zorgverlen­ers prikkelbaa­rder zijn. Sommigen huilen ook omdat ze bang zijn. Deze mensen worden wel heel goed opgevangen. Er staat altijd een psychologi­sch team klaar om hen bij te staan.”

Om de zorgverlen­ers door de tweede golf te loodsen, wil Jessa haar mensen zoveel mogelijk structuur geven. “Het is belangrijk dat onze zorgverlen­ers in crisistijd toch ook wat rust kunnen vinden. Daarom gaan we mensen niet permanent inzetten op Covid-afdelingen maar laten we hen regelmatig terugkeren naar een gewone afdeling. Op die manier hebben ze iets om naar uit te kijken en kunnen ze hun psychische draagkrach­t behouden.” Volgens Coenen is er van een groter ziekteverz­uim momenteel geen sprake. “Tijdens de eerste golf lag het ziekteverz­uim wel redelijk hoog, vooral omdat toen veel zorgverlen­ers zelf besmet waren. Maar op dit moment is er niet meer personeel uitgevalle­n dan normaal.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? “Er staat altijd een psychologi­sch team klaar om onze zorgverlen­ers bij te staan”, zegt Natalie Coenen, hoofdverpl­eegkundige op de longafdeli­ng van het Jessa.
FOTO SVEN DILLEN “Er staat altijd een psychologi­sch team klaar om onze zorgverlen­ers bij te staan”, zegt Natalie Coenen, hoofdverpl­eegkundige op de longafdeli­ng van het Jessa.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium