Het Belang van Limburg

HALLO VLAANDEREN Voor het eerst ben ik echt bang

- Christophe Deborsu

Voor het eerst ben ik echt bang. Niet dat ik daarvoor tot het kamp van de non-believers behoorde – in het Frans. Ik volg van in het begin aandachtig het Vlaamse dreamteam Vlieghe, Van Ranst, Van Damme en Goossens, dat het noorden op het juiste spoor zette. Ze zijn het allemaal komen uitleggen in mijn zondagse debatprogr­amma op RTL, in perfect Frans.

Het heeft niet gebaat: Wallonië en Brussel zijn Europese leiders qua infectie. En ja, ik ben bang. Zoals de Limburgers het waren tijdens de eerste golf. Het heeft hen (deels) voor een heropflakk­ering behoed, zei biostatist­icus Geert Molenbergh­s eergistere­n in mijn uitzending. De Walen hebben zich te lang gespaard gewaand.

Ik ben bang als ik zie dat tot 20 procent van het personeel in Franstalig­e ziekenhuiz­en besmet is. De doorgaans gematigde Waalse ministerpr­esident Di Rupo zei dit weekend: “Misschien moeten we eerlang kiezen tussen zieken die we behandelen en anderen die we laten sterven.” Niet alleen tussen Covidpatië­nten overigens. De Waalse zorg in zijn geheel is binnen twee weken verzadigd. Wie een zwaar verkeerson­geval heeft over de taalgrens wordt misschien niet meer behandeld, bij gebrek aan handen en bedden.

Ik ben bang als ik de jongste dagen vaststel dat acht Franstalig­e ministers besmet

zijn geraakt en – toeval of niet – slechts één Vlaamse, Sven Gatz. Bang als ik verneem dat een derde van de politieage­nten in Sambrevill­e thuis blijven wegens het virus, dat het hele interventi­eteam van de Naamse politie in quarantain­e zit. De staatsstru­ctuur zelf is in gevaar. Nochtans, als ik in het centrum van Namen wandel, zie ik nog altijd mensen zonder mondmasker, soms met meer dan vier samen. Premier De Croo poneerde onlangs dat we de anderen moeten aanmanen de maatregele­n te volgen. Het antwoord is dan: “Tu te crois policier ou quoi?”

Ik ben eveneens bang als ik de federale minister van Zelfstandi­gen David Clarinval hoor zeggen dat hij de restaurant­s wilde openlaten en enkel zwichtte omdat minister Vandenbrou­cke zwaaide met een onderzoek van het wetenschap­pelijke tijdschrif­t The Lancet als bewijs dat de horeca het virus helpt. “Ik heb hem toen op zijn woord geloofd, maar kan Vandenbrou­cke dat document tonen?” verklaarde Clarinval zondag.

Studie of niet, het in vraag blijven stellen van goedgekeur­de maatregele­n ondermijnt ze terwijl een drama dreigt. Stop! “Vermijd elke niet-essentiële verplaatsi­ng”, kondigde minister Vandenbrou­cke in mijn studio aan. Alexander De Croo herhaalde de boodschap ’s avonds op RTL. Dit duo wekt eindelijk de indruk dat de overheid handelt. Ik werd weer (een beetje) gerustgest­eld.

 ?? FOTO BELGA ?? Alexander De Croo en Frank Vandenbrou­cke tijdens hun bezoek aan het Brusselse ziekenhuis Saint-Luc.
FOTO BELGA Alexander De Croo en Frank Vandenbrou­cke tijdens hun bezoek aan het Brusselse ziekenhuis Saint-Luc.
 ??  ?? Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist
Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n
Elke dinsdag vertelt Bekende Waal en journalist Christophe Deborsu over de grote en kleine politieke dingen bij onze zuiderbure­n

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium