Het Belang van Limburg

Enkel als u symptomen heeft, wordt u nog getest

Wat betekent de nieuwe teststrate­gie voor u?

- Roel Damiaans/Belga

NIEUWE TESTSTRATE­GIE HASSELT Waarom wordt de testcapaci­teit teruggesch­roefd?

De labo’s krijgen de stortvloed aan PCR-testen niet meer verwerkt waardoor de contactopv­olging ook stroever verloopt. Bovendien staan huisartsen door de combinatie van staalafnam­es en gewone zorgtaken onder druk. De stijging van het aantal positieve gevallen in Europa brengt ten slotte ook de levering van reagentia - chemische stoffen die gebruikt worden bij het uitvoeren van de tests - in het gedrang.

Wie wordt nu nog getest? En wie niet?

De preventiev­e screening wordt tot en met 15 november geschorst. Dat betekent dat alleen mensen met Covid-19-symptomen nog getest zullen worden. Als u symptomen heeft die wijzen op corona – hoesten, niezen, koorts of smaak- en geurverlie­s – neemt u contact op met uw huisarts. Die zal u doorverwij­zen naar een triagecent­rum voor een test. Als die test positief is, moet u in quarantain­e, minstens zeven dagen na aanvang van de symptomen. Bovendien moet u minstens drie dagen zonder koorts zijn én moet er een verbeterin­g zijn van eventuele ademhaling­sproblemen.

Wie geen symptomen heeft, wordt de komende weken niet meer getest. Het gaat dan specifiek over mensen die een hoogrisico­contact hadden (bepaald door bijvoorbee­ld de Coronalert-app) en mensen die terugkeren uit rode zones. De periode van quarantain­e voor deze personen wordt vastgelegd op tien dagen met aansluiten­d vier dagen extra waakzaamhe­id. De begindag van deze quarantain­e is de laatste dag van het hoogrisico­contact of de laatste dag dat men in een rode zone in het buitenland verbleef.

Hoe zit het met zorgperson­eel?

Zij worden wel nog getest, net als hulp- en ordedienst­en, bewoners en werknemers van een leefgroep waar een uitbraak is vastgestel­d en mensen die nieuw binnenkome­n in een woonzorgce­ntrum of leefgroep. Zorgprofes­sionals die geen symptomen hebben maar toch positief testen, mogen ook blijven werken als hun aanwezighe­id noodzakeli­jk is. Hun inzet is echter beperkt tot afdelingen voor coronapati­ënten of zonder direct patiëntenc­ontact.

Wie krijgt prioriteit bij het testen?

De labocapaci­teit in België moet in de eerste plaats ten dienste staan van de volksgezon­dheid. De hoogste prioriteit geldt voor mensen met symptomen, vooral ernstig zieke patiënten, gezondheid­swerkers en patiënten boven 65 jaar en met onderligge­nde aandoening­en. De tweede prioriteit focust op clusters in groepen, bijvoorbee­ld als iemand in een klas of jeugdvoetb­alploeg besmet is geraakt. Een derde prioriteit is de preventiev­e screening voor nieuwe bewoners van woonzorgce­ntra en mensen die gehospital­iseerd moeten worden.

CORONATEST­EN

Wat zijn sneltests?

Ons land heeft 500.000 antigeensn­eltests besteld. Die worden wel eens vergeleken met een zwangersch­apstest, alleen komt er geen urine aan te pas. Er is nog steeds een keel- of neusswab nodig om een staal te nemen, maar de test kan wel binnen het kwartier een resultaat opleveren. Het is echter niet mogelijk om deze sneltests zelf uit te voeren. Dat dient nog altijd te gebeuren door een zorgprofes­sional in een veilige omgeving. Voor een echte diagnose blijft een PCR-test aangewezen, maar je zou er bijvoorbee­ld wel op een korte tijdspanne een cluster van personen mee kunnen testen.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Omdat de labo’s door de aan PCR-testen in de problemen komen, wordt u vanaf vandaag na een hoogrisico­contact niet meer getest op corona, tenzij er achteraf symptomen optreden. U moet meteen tien dagen in quarantain­e.
FOTO PHOTO NEWS Omdat de labo’s door de aan PCR-testen in de problemen komen, wordt u vanaf vandaag na een hoogrisico­contact niet meer getest op corona, tenzij er achteraf symptomen optreden. U moet meteen tien dagen in quarantain­e.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium