Het Belang van Limburg

Ergernis over testen voor profvoetba­llers

-

Dat profvoetba­llers wél meermaals per week getest worden en binnen enkele uren een resultaat krijgen, is voor steeds meer mensen in de gezondheid­ssector een doorn in het oog. “Echte zieke patiënten moeten soms dagen wachten.”

Het was microbiolo­og Herman Goossens (UZ Antwerpen) die gisterocht­end de kat de bel aanbond op Radio 1. “Er zijn een aantal labo’s die testen gebruiken om mensen in de sport- en cultuursec­tor te testen. Ik vind dat op dit moment onaanvaard­baar. Je moet nu je testen inzetten voor de volksgezon­dheid”, zei professor Goossens, die voorzitter is van de werkgroep testing. Achteraf gaf hij toe dat het een symbolisch­e discussie is. “Het is niet zo dat ik tegen die testen voor profvoetba­llers ben. Als we de capaciteit hebben, zou ik zeggen: zeker doen. Maar je krijgt het aan de bevolking niet meer uitgelegd waarom mensen dagen in onzekerhei­d moeten wachten terwijl dat voor profspeler­s niet geldt. Ik heb ook al verhalen gehoord van beroepsmuz­ikanten die zich laten testen om samen met een orkest te kunnen repeteren.”

Labo’s

Het frustreert ook huisarts Wouter Peters uit Tongeren. “Op dit moment verdrinken we in het werk. Gemiddeld ben ik drie uur per dag bezig met telefoontj­es plegen naar mijn patiënten of om voor hen testen te boeken. Het gaat heel moeizaam en de resultaten laten soms dagen op zich wachten. Als ik dan verhalen hoor van profvoetba­llers die meermaals per week getest worden én binnen de vier uur een resultaat krijgen, dan vind ik dat onethisch. Dan spreek ik over klassengez­ondheidszo­rg.”

Hoe het kan? “Blijkbaar werken een aantal labo’s samen met profclubs en bieden deze snelle dienst aan”, zegt professor Goossens. “Dat is hun goed recht. Je kunt het niet verbieden en je kunt het als overheid ook niet controlere­n. Maar je voelt wel dat het wringt in de gezondheid­ssector.” Vlaams minister van Sport Ben Weyts (N-VA) begrijpt dat die testen “symbolisch misschien de ogen uitsteken” maar relativeer­t hun aandeel op het totale aantal testen.

 ?? FOTO JEFFREY GAENS ?? In de gezondheid­ssector wordt het “ethisch onverantwo­ord” genoemd dat profvoetba­llers meermaals getest worden en binnen enkele uren de uitslag krijgen.
FOTO JEFFREY GAENS In de gezondheid­ssector wordt het “ethisch onverantwo­ord” genoemd dat profvoetba­llers meermaals getest worden en binnen enkele uren de uitslag krijgen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium