Het Belang van Limburg

“Bij ongewijzig­d gedrag tot 900 besmetting­en per dag eind oktober in Limburg”

“Tegen het einde van oktober verwachten we 22 nieuwe hospitalis­aties per dag in Limburg, in het slechtste geval zelfs 45.” Hoe zal de epidemie in Limburg evolueren?

- Joos Meesters

VOORSPELLI­NG EPIDEMIE HASSELT

De modellen die de evolutie van besmetting­en en ziekenhuis­opnames in Limburg voorspelle­n, vertonen nog steeds een gestaag stijgende lijn, die wekelijks doorbroken wordt door een forse terugval. “Dat is het weekendeff­ect. In het weekend worden er minder teststalen genomen en gebeuren er minder ziekenhuis­opnames”, zegt Christel Faes. “Onze voorspelli­ngen zijn gebaseerd op de informatie die we vandaag hebben: hoe mobiel zijn we, hoe vaak gaan mensen naar de huisarts, hoeveel mensen blijven door ziekte weg van hun werk?”

De voorspelli­ng toont aan dat als we ons gedrag niet wijzigen - en dus geen rekening houden met de verstrengd­e maatregele­n - het aantal nieuwe bevestigde besmetting­en in Limburg tegen het einde van oktober zal oplopen tot 415 per dag, in het slechtste geval zelfs tot 900 per dag. Ter vergelijki­ng: tussen 10 en 16 oktober hebben in Limburg gemiddeld 250 mensen per dag positief getest op Covid-19.

Slechtste scenario

Ook de curve die het aantal ziekenhuis­opnames voorspelt, vertoont een onrustwekk­ende toename. Faes: “Tegen het einde van de maand verwachten we 22 hospitalis­aties in Limburg per dag, in het slechtste geval zijn dat er 45. Als ons contactged­rag niet wijzigt, zal ook daarna het aantal hospitalis­aties in Limburg verder oplopen.” Volgens het slechtste scenario zullen we over drie weken zelfs boven de 60 ziekenhuis­opnames per dag pieken. Opnieuw ter vergelijki­ng: van 13 tot 19 oktober belandden gemiddeld elke dag 7,5 Covid-patienten in een Limburgs ziekenhuis. Maar wat als je vergelijkt met de eerste coronagolf ? Toen piekte het aantal nieuwe ziekenhuis­opnames in Limburg tussen

16 en 23 maart van

7 naar maar liefst

91. “Tijdens de eerste golf liep het aantal ziekenhuis­opnames in Limburg heel snel op. De stijging is gelukkig minder snel nu, wat ons meer ruimte geeft om de curve te laten afbuigen.

Althans, dat is zo voor de provincie Limburg. In andere provincies, zoals in Brussel, zien we wel een zeer sterke stijging in hospitalis­aties, vergelijkb­aar met de eerste periode.”

Te streng

Volgens biostatist­icus Geert Molenbergh­s wordt de tweede golf mogelijk zelfs erger dan de eerste. Anderen vinden dan weer dat de genomen maatregele­n te streng zijn voor Limburg, dat dit keer relatief minder hard getroffen is. “In sommige provincies zal het aantal hospitalis­aties zeker hoger liggen tijdens deze tweede golf in vergelijki­ng met de eerste golf ”, zegt Faes. “Voor Limburg zullen de maatregele­n hopelijk voldoende effect hebben om het aantal hospitalis­aties lager te houden.”

Een afbuiging van de curve is momenteel nog niet te zien. “Het effect van de genomen maatregele­n zien we nog niet in de voorspelli­ngen. Ten laatste volgende week hopen we de effecten te zien van de eerste reeks maatregele­n (die op 9 oktober ingingen, nvdr.). Ons contactged­rag vandaag heeft een invloed op het aantal bevestigde gevallen en hospitalis­aties binnen 10 tot 14 dagen. We hopen dus snel een vertraging te zien van de groei, gevolgd door een afplatting en daling”, zegt Faes.

Christel Faes Professor biostatist­iek UHasselt

 ?? FOTO RL ??
FOTO RL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium