Het Belang van Limburg

Scholen blijven voltijds open, zonder dat er veel verandert

Tegen de herfstvaka­ntie moeten scholen naar code oranje omschakele­n.

- Hannes Heynderick­x

ONDERWIJS

BRUSSEL

Een van de weinige verstrengi­ngen die gepaard gaan met de switch naar code oranje, is dat een mondmasker in middelbare scholen voortaan ook verplicht is op de speelplaat­s. Al valt de verplichti­ng weg als er voldoende afstand tussen leerlingen kan gehouden worden. Dat is een trofee die vooral de scholieren­koepel in de lucht kan steken. Zij waren felle tegenstand­er van de algemene mondmasker­plicht die maandagnac­ht op de onderhande­lingstafel lag. Buiten die kleine uitbreidin­g van de mondmasker­plicht, zijn er vooral symbolisch­e aanpassing­en aan de veiligheid­sprotocoll­en gebeurd, zoals het verbieden van een douche na de LO-les. Dat is opmerkelij­k, want op andere vlakken komen er heel wat versoepeli­ngen voor de scholen. Alle scholen moeten uiterlijk tegen de herfstvaka­ntie schakelen naar code oranje, maar hun leerlingen blijven wel voltijds welkom. Dat betekent een serieuze aanpassing van de oorspronke­lijke draaiboeke­n. Die planden bij code oranje halftijds afstandson­derwijs voor de tweede en derde graad van het middelbaar.

De regeling was al tot stand gekomen eind juli en werd een eerste keer aangepast in september. Toen was het voornaamst­e argument om de leerlingen deeltijds thuis te houden, dat het verkeer naar school teruggedro­ngen zou moeten worden als het virus sterk circuleert. Onder meer op het openbaar vervoer zou het virus immers een buitenkans krijgen om zich sterk te verspreide­n.

Uitzonderi­ng aanvragen

Maar minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) goochelde maandagnac­ht met cijfers om de onderwijsp­artners te overtuigen de scholen toch volledig open te houden, zelfs in code rood. Uit de besmetting­scijfers van de CLB’s was immers gebleken dat de scholen niet de motor zijn van de epidemie.

Daarnaast greep de minister de nieuwe federale maatregele­n, vooral het verplicht telewerken, aan om te stellen dat de druk op het openbaar vervoer nu sterk is teruggedro­ngen. De wetenschap­pers die mee aan de onderhande­lingstafel schoven – Erika Vlieghe, Geert Molenbergh­s en Niel Hens – ondersteun­den dat argument, waardoor ook de vakbonden uiteindeli­jk overstag gingen. Met het aanpassen van de draaiboeke­n valt de verplichti­ng tot het organisere­n van afstandson­derwijs nu helemaal weg. Maar de vakbonden en onderwijsk­oepels drongen er sterk op aan om scholen tóch de mogelijkhe­id te geven een uitzonderi­ng aan te vragen. Sommige scholen kampen immers met een personeelt­ekort, waardoor de normale schoolwerk­ing in het honderd loopt.

Zelfs bij code rood

De beslissing om die regeling door te trekken onder code rood, komt veel onverwacht­er. Scholen zullen dus onder geen enkele omstandigh­eid verplicht worden de deuren gedeelteli­jk te sluiten, zelfs niet wanneer de coronacijf­ers niet meer te overzien zijn. De gemeenteli­jke crisiscel kan wel een aanvraag indienen om scholen op haar grondgebie­d toch naar rood te laten schakelen. Maar veel nut heeft dat voorlopig niet: de draaiboeke­n van code oranje en code rood zijn nagenoeg identiek.

DEFENSIE

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? De scholen mogen openblijve­n, zelfs in code rood.
FOTO RAYMOND LEMMENS De scholen mogen openblijve­n, zelfs in code rood.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium