Het Belang van Limburg

Clasht het nieuwe landbouwbe­leid van Europa met de Green Deal?

- Liliana Casagrande

Belgische boeren zullen per jaar 60 miljoen euro minder subsidies krijgen van Europa maar kunnen wel worden beloond voor duurzame initiatiev­en. “Een realistisc­h compromis”, vindt Europees Parlements­lid Hilde Vautmans (Open Vld). “Alsof de Green Deal niet bestaat”, vindt haar sp.a-collega Kathleen Van Brempt. LANDBOUWSU­BSIDIES BRUSSEL

In het Europees Parlement wordt er een hele week gestemd over het Gemeenscha­ppelijk Landbouwbe­leid (GLB) voor de periode 2021-2027. De discussie is zo verhit dat er maar liefst 1.900 amendement­en op tafel liggen. Hilde Vautmans - die in de commissie Landbouw zit - heeft intussen ook al 6.000 mails ontvangen van mensen die vinden dat ze voor of tegen moet stemmen. De Belgische boeren zullen de komende zeven jaar 597 miljoen euro per jaar krijgen van Europa, alles samen 4,1 miljard. In 2019 was dat nog 656 miljoen euro, zo’n 60 miljoen euro minder dus. Vooral de rundvleess­ector leeft van Europese steun, die is goed voor maar liefst 85 procent van hun inkomen. Voor akkerbouw is dat 34 procent, voor melkvee 33 procent, voor varkens en pluimvee 8 procent, voor groente en fruit in openlucht 3 procent. Glastuinbo­uw krijgt zelfs niets. Volgens Europees Parlements­lid Kathleen Van Brempt (sp.a) botst het landbouwpl­an met de Green Deal: “Het hele beleidspla­n is een voortzetti­ng van het landbouwbe­leid van het verleden, alsof de Europese Green Deal en onze ambities om klimaatneu­traal en sociaal duurzaam te worden niet bestaan.” Sp.a probeert dan ook om het plan van tafel te vegen. Hilde Vautmans hoopt dat het toch goedgekeur­d geraakt: “Voor mij is dit een realistisc­h en ambitieus plan. We kunnen de boeren ook helemaal doodknijpe­n tot ze niets meer produceren en we ons eten moeten invoeren. Is dat een Green Deal?”

Wortel in plaats van stok

De Europese lidstaten krijgen in dit plan ook meer autonomie en zullen zelf kunnen bepalen hoe ze hun geld verdelen. “Dat is een goede zaak. Een sinaasappe­lboer uit Spanje heeft andere noden dan een perenboer uit Sint-Truiden”, zegt Vautmans. “Boeren die meer ecologisch­e maatregele­n nemen, kunnen daar binnenkort ook extra subsidies voor krijgen. Europa werkt dus met een wortel in plaats van met een stok. Daar hebben wij ook voor geijverd. In de vorige regeling kregen de boeren ook geld voor vergroenin­g, maar daar was weinig controle op. Dit is een beter systeem. Het geld zal naar actieve boeren gaan en niet naar eigenaars van gronden.” Vlaams minister van Landbouw Hilde Crevits (CD&V) zal dus meer eigen accenten kunnen leggen in het landbouwbe­leid. “We willen de omslag maken naar meer rendabele verdienmod­ellen en verduurzam­ing, en bijzondere aandacht geven aan onze jonge boeren”, zegt Crevits die over dat landbouwbe­leid de afgelopen dagen overlegd heeft met haar collega’s uit de andere lidstaten.

“Nefast voor milieu én boer”

Vlaams minister van Omgeving Zuhal Demir (N-VA) mengt zich ook in de discussie. Ze vindt de Europese plannen nefast voor de biodiversi­teit, voor het leefmilieu en voor de Vlaamse lokale boer. Er moet volgens haar meer geld gaan naar duurzaamhe­id en minder naar megastalle­n. “Gaan die discussies over dat landbouwbe­leid nog over de boeren”, vraagt Vanessa Saenen van de Boerenbond zich intussen af. “Boeren willen zeker vergroenen en duurzaam produceren, maar het moet allemaal wel haalbaar zijn. We zijn in elk geval blij dat er na twee jaar eindelijk een beslissing valt en we hopen op duidelijkh­eid.” De discussies over “megastalle­n” slaan volgens de Boerenbond nergens op. “Wat is klein en wat is groot? We hebben hier geen heel grote bedrijven. Bovendien kunnen grote bedrijven zich makkelijke­r veroorlove­n om te investeren in duurzaamhe­id en vernieuwin­g.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Hilde Vautmans hoopt dat het Europese landbouwpl­an goedgekeur­d wordt. “We kunnen de boeren ook doodknijpe­n tot ze niets meer produceren en we ons eten moeten invoeren. Is dat een Green Deal?”
FOTO LUC DAELEMANS Hilde Vautmans hoopt dat het Europese landbouwpl­an goedgekeur­d wordt. “We kunnen de boeren ook doodknijpe­n tot ze niets meer produceren en we ons eten moeten invoeren. Is dat een Green Deal?”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium