Het Belang van Limburg

Plooien bij Groen zijn nog lang niet gladgestre­ken

- Timmie van Diepen

In een boodschap op sociale media verzoent Groen-kopstuk Kristof Calvo zich met zijn gemiste ministersc­hap. Maar de relatie met partijvoor­zitter Meyrem Almaci blijft gespannen. Wat doet Calvo?

“‘Kristof, je wou het te graag’, zei iemand mij de dag na de beslissing over de ministers. Wellicht klopt dat. Thuis heb ik het zo meegekrege­n: je moet ambitieus zijn in het leven, hard werken en dan hoef je die ambitie ook niet weg te steken. Maar in de politiek gelden wellicht andere spelregels dan ten huize Calvo. Hardnekkig­heid heeft niet alleen voordelen.” Met die woorden blikt Calvo, na een uitwaaiper­iode aan zee, terug op de dramatisch­e nacht nu bijna drie weken geleden. Nadat Groen met een overweldig­ende 98 procent het regeerakko­ord goedkeurde, volgde voor Calvo de grote ontgoochel­ing. ’s Nachts bleek dat niet hij, maar wel Petra De Sutter en Tinne Van der Straeten minister zouden worden in de nieuwe federale regering. Dat leidde tot grote onrust in de groene rangen.

Almaci beschadigd?

Even leek Calvo aan te sturen op een vertrek uit de politiek, maar in een boodschap op sociale media lijkt hij zich nu neer te leggen bij het gemiste ministersc­hap. “Dit is geen tijd om op te geven. Alles zal ik doen om een goede volksverte­genwoordig­er te zijn.” Calvo zegt dat hij vanuit zijn rol als fractielei­der de regering wil ondersteun­en en mee wil werken aan de politieke vernieuwin­g, een thema dat hem na aan het hart ligt.

Maar daarmee zijn nog lang niet alle plooien gladgestre­ken binnen Groen. De afgelopen weken werd de positie van voorzitter Meyrem Almaci openlijk in vraag gesteld. Het beeld van een verdeelde partij baart veel ecologiste­n zorgen. De politieke raad van Groen vroeg zaterdag aan Almaci om zo snel mogelijk met een plan voor een doorstart te komen. Vandaag staat een vergaderin­g op de agenda tussen de voorzitter en de Kamerfract­ie, die drie weken geleden voluit achter Calvo ging staan. De vraag is hoe beschadigd Almaci uit deze saga komt en of ze haar voorzitter­schap tot 2024 (ze werd nipt herverkoze­n in 2019) kan uitdoen. Dat Calvo zich zomaar zal neerleggen bij zijn rol als fractielei­der, gelooft in ieder geval niemand. Doet hij straks een gooi in de (vervroegde?) voorzitter­sverkiezin­gen?

 ?? FOTO BELGA ?? Kristof Calvo heeft zich verzoend met het missen van een ministersp­ost, maar de relatie met Meyrem Almaci blijft gespannen.
FOTO BELGA Kristof Calvo heeft zich verzoend met het missen van een ministersp­ost, maar de relatie met Meyrem Almaci blijft gespannen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium