Het Belang van Limburg

Miki uit Utah: “Bid voor licht in de duisternis”

- Marij Wyers

Marie-Jose Musiek (66) uit Boxberghei­de (Genk) is al in 1974 naar de VS getrokken. Met haar man Dink Bridgers woont ze in Moab. Ze spreekt zich uit tegen de corrupte regering.

“We moeten al het mogelijke doen om onze democratie, ons bewustzijn en onze waarheid te beschermen”, zegt Miki. Zo noemen ze haar in Amerika. Ze is al 46 jaren getrouwd met Dink Bridgers. Ze hebben twee volwassen kinderen en al twee kleinkinde­ren. Miki baat met haar man fietsenwin­kel ‘Dream Ride’ uit in Moab, een populaire uitvalsbas­is voor trektochte­n naar het nationaal park Arches.

Donkere geschieden­is

De Genkse heeft een groot respect voor de machtige natuur, en ze heeft eenzelfde respect voor de medemens, welke huidskleur of overtuigin­g die ook heeft. Om die reden heeft ze het bijzonder moeilijk met het huidige bewind. “Amerika heeft een donkere geschieden­is van genocide, oorlog, racisme, slavernij, blanke overheersi­ng, brutalitei­t tegen immigrante­n en vooroordel­en”, zegt Miki. “Vier jaar geleden had ik voorspeld dat als Trump de presidenti­ële macht zou krijgen, Amerika in het fascisme terecht zou komen en dat die donkere geschieden­is opnieuw naar de oppervlakt­e zou komen. Helaas is het nu zo aan het evolueren.” Volgens Miki heeft Trump tot dusver meer dan 200.000 mensen onnodig laten sterven aan Covid19 omdat hij er niet zwak wilde uitzien. “Trump wist heel vroeg hoe gevaarlijk dit virus is maar vertelde het publiek dat het een

‘hoax’ (bedrieglij­k verhaal) was van de Democratis­che partij. Het is moeilijk te begrijpen dat sommige mensen zijn leugens nog geloven.”

Utah is een conservati­eve staat, al sinds de jaren 60 gedomineer­d door de Republikei­nse partij. In de hoofdstad Salt Lake City en in Moab gaan er wel wat meer Democratis­che stemmen op. “We hopen dat mensen Trump definitief wegstemmen, maar er is extreme onderdrukk­ing van kiezers over het hele land, we vrezen dat Trump het presidents­chap opnieuw zal ‘stelen’. Laten we hopen en bidden dat we het einde van vier jaren nachtmerri­e zien en dat we een nieuw jaar kunnen beginnen met een beetje meer licht in de duisternis.”

 ?? FOTO RR ?? Miki Musiek (66) uit Genk met haar man Dink Bridgers in Moab.
FOTO RR Miki Musiek (66) uit Genk met haar man Dink Bridgers in Moab.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium