Het Belang van Limburg

Eddy in Tennessee: “Waar is die muur nu?”

- Geert Houben

Tennessee is een Trumpstate. “Wapendrach­t en met pick-ups rijden, is hier de norm”, beschrijft Oudsbergen­aar Eddy Knaepen (54). Een Trumpfan is hij allesbehal­ve. “Trump heeft niets tegen de verspreidi­ng van het coronaviru­s gedaan.”

Eddy Knaepen is aan de slag bij Volkswagen in het stadje Chattanoog­a. Hij stelt er de lasprogram­ma’s samen voor de werknemers in de gigantisch­e autofabrie­k. “Er is nog veel werk in de fabriek, maar ik vrees dat het er toch niet goed uitziet voor de auto-industrie wereldwijd. In Amerika heerst een andere autocultuu­r. Een nieuwe auto kopen is voor een Amerikaan wat shoppen is voor een Belg. De verkoop is snel beklonken en een uur later kunnen ze hun nieuwe auto al mee naar huis nemen. Het is het land van de kredietkaa­rten, waar het abnormaal is om geen schulden te hebben. Alleen vrees ik dat die nu zullen blijven oplopen, gezien de toenemende werklooshe­id als gevolg van corona. Er leven nu al zoveel mensen van een uitkering. Je kan het geld niet blijven bovenhalen.” Een hoge dunk heeft de vijftiger niet van Trump. “Wat heeft hij gedaan de voorbije vier jaar? Waar is de grensmuur waar hij zoveel over toeterde? Die staat er nog altijd niet. De economie krijgt klappen. Sinds corona gaat het hier zienderoge­n achteruit. Ook daar heeft hij niets aan gedaan, behalve de schuld geven aan de Chinezen. Hij wil hen de rekening bezorgen natuurlijk. Zelf blijf ik zo veel mogelijk weg van menigtes. Mijn bubbel is zo klein mogelijk.”

Trumpsuppo­rter af

Dat andere virus in de VS dat onderdrukk­ing heet, is voor Eddy wel duidelijk zichtbaar. “Het rassenvers­chil is heel groot. Al helemaal in steden als Minneapoli­s, Los Angeles, Houston, Portland en Chicago. Als kind heb ik altijd gedroomd van Amerika, maar het is een showland, dat heb je kunnen zien in het eerste debat tussen Trump en Biden.” Een Trumpsuppo­rter is de vijftiger niet meer. “De vorige keer heb ik voor hem gesupporte­rd. Ik kon toen niet overweg met Hillary Clinton. Maar als je Trump nu bezig ziet en vooral hoort. Dat schreeuwen altijd. Een wereldleid­er hoort dat niet te doen. Als ik dan het debat zag tussen de mogelijke vicepresid­enten… Dat was iets helemaal anders. Kamala Harris maakte echt wel een goede indruk.”

 ?? FOTO RR ?? Oudsbergen­aar Eddy Knaepen (54) stemde in 2016 op Trump. “Een Trumpsuppo­rter ben ik niet meer. Hij staat altijd te schreeuwen, een wereldleid­er hoort dat niet te doen.”
FOTO RR Oudsbergen­aar Eddy Knaepen (54) stemde in 2016 op Trump. “Een Trumpsuppo­rter ben ik niet meer. Hij staat altijd te schreeuwen, een wereldleid­er hoort dat niet te doen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium