Het Belang van Limburg

Vrouw verlaat man voor onbestaand­e Amerikaans­e generaal

Een oplichter bracht als Amerikaans­e generaal het hoofd van een 64-jarige Limburgse op hol.

-

Een vriendscha­psverzoek via Facebook van ene Thomas Ryan. Dat was in oktober van vorig jaar de start van een slechte film zonder einde voor een Limburgse familie. Een oplichter die als generaal bij het Amerikaans­e leger de portefeuil­le en het hart van de 64-jarige vrouw en moeder van drie kinderen voor zich kon winnen. “Ze zijn dagelijks beginnen chatten en kregen een innige band”, vertelt dochter Marie. “Die militair vertelde over de kommer en kwel in zijn leven. Zijn vrouw en dochter waren gestorven bij een auto-ongeval. Hij verbleef helemaal alleen op missie in Servië.”

De oplichter gaat al snel geld vragen. Thuis vertelt de vrouw begin november 2019 dat ze 5.000 euro nodig heeft om een koffer met daarin 6.000 euro van Thomas veilig te stellen. Maar haar 72-jarige echtgenoot heeft door dat het pure oplichteri­j is en werkt niet mee. Vervolgens probeert de vrouw via allerlei andere wegen toch aan geld te geraken. Ze verkoopt haar goud, gaat geld lenen bij familie en vrienden en maakt grote sommen geld over met vermelding dat het voor Thomas Ryan bestemd is. Dat zal maandenlan­g aanhouden. “Maar wanneer we mama daarmee confrontee­rden stuitte dat vooral op zeer veel onbegrip. Papa, wij, iedereen die wist wat er gaande was wilde mama waarschuwe­n voor zulke praktijken. Op internet vonden we gelijkaard­ige verhalen. We hebben die aan haar getoond, maar voor onze moeder was dit anders en wel echt.”

50.000 euro

In januari 2020 vertrok de 64-jarige vrouw een eerste keer. Op tafel lag een briefje. “Mama wilde rust en alles op een rijtje zetten. Ze is een week weggebleve­n tot ze plots weer thuis stond. Een verklaring had ze niet, maar we hoopten dat het voorbij was en papa wilde het eerst laten bekoelen”, vertelt Marie. “Maar de Amerikaans­e Facebookvr­iend bleef prominent aanwezig in haar leven en de geldkraan werd nooit gesloten. “Mama was heel inventief geworden. Wanneer ze boodschapp­en deed betaalde ze met de bankkaart en vroeg ze er vijftig euro cash bij. Op die manier kon ze ongezien centen blijven overmaken. We zijn er achter gekomen dat ze ook andere rekeningen is gaan raadplegen. Daar stonden dui

Kim De Gelder (31), de dader van de steekparti­j in kinderdagv­erblijf Fabeltjesl­and in 2009, heeft van de gevangenis­directie in Merksplas een positief advies gekregen om naar een Forensisch Psychiatri­sch Centrum (FPC) te verhuizen. Dat bevestigt zijn advocaat Jaak Haentjens aan onze redactie.

De Gelder verschijnt woensdag voor de kamer voor de beschermin­g van de maatschapp­ij (KBM) die daarover eerstdaags een definitief oordeel moet vellen. “Vorig jaar was er nog de vrees dat Kim De Gelder geen bereidheid toonde om zich te laten behandelen. Het interessee­rde hem toen allemaal zenden euro’s op. Ik vrees dat het geld helemaal weg is.” Alles samen zal er uiteindeli­jk meer dan 40.000 euro overgemaak­t worden. Niemand kan nog op haar inpraten. “Die oplichters kunnen echt in het hoofd kruipen. Ze speelden het klaar om een situatie te creëren waarbij mama het gevoel kreeg dat het zij en Thomas Ryan tegen de rest van de wereld was. Die man was voor haar echt. Ze had tot slot zijn paspoort te zien gekregen.”

Radeloos

In april 2020 ligt er voor de tweede keer een briefje klaar. Ze was weer vertrokken en verbreekt elk contact met de familie. Van vrienden en kennissen horen ze dat de mama bij hen geklaagd had over de thuissitua­tie. Er volgt nog een brief voor beide dochters waarin ze haar spijt betuigd, maar zegt niet te zullen terugkeren. “We weten waar ze verblijft, maar hebben haar niet meer gezien. Waarom blijft ze weg? Is het misschien uit schaamte? Voor ons als familie is de hele situatie moeilijk te aanvaarden. Nog steeds duiken er betalingen op. We zijn boos, verdrietig en radeloos. Gelukkig kunnen we met ons verhaal terecht bij de vzw Neniu. Die babbels zijn een grote hulp”, besluit dochter Marie.

839 meldingen

Dit jaar staat de teller voorlopig op 839 meldingen van vriendscha­psfraude. Dat blijkt uit de cijfers van FOD Economie. In 2019 ging het om 718 aangiftes. Bij vzw Neniu vermoeden ze dat die getallen een onderschat­ting zijn. “Het is slechts het topje van de ijsberg want er rust nog een groot taboe op”, zegt Mary Ann Borgers van Neniu. Zij willen er zijn voor de mensen en hun families die in zulke situaties terechtkom­en. “Maar er zijn ook mensen die geen melding willen doen”, aldus Borgers.

INTERNERIN­G

niet”, zegt Haentjens. “Maar ik lees in het positief verslag van de gevangenis­directie dat hij het afgelopen jaar een evolutie heeft doorgemaak­t en dat hij dus wel bereid is om zich te laten behandelen.”

Kim De Gelder werd in 2013 door het hof van assisen in Gent veroordeel­d tot levenslang voor vier moorden en 25 moordpogin­gen. Zijn raadsman heeft altijd verklaard dat De Gelder schizofree­n is en daardoor niet-toerekenin­gsvatbaar. Eind vorig jaar besliste de KBM om hem te interneren nadat de gevangenis­directeur van Oudenaarde dat ook had verzocht. Na zijn internerin­g kwam hij op de psychiatri­sche afdeling van de gevangenis van Merksplas terecht.

 ?? FOTO IMAGEGLOBE ?? Dit jaar staat de teller voorlopig op 839 meldingen van vriendscha­psfraude.
FOTO IMAGEGLOBE Dit jaar staat de teller voorlopig op 839 meldingen van vriendscha­psfraude.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium