Het Belang van Limburg

Aanbestedi­ngen in Limburg kunnen vanaf nu via digitaal platform

De provincie en de werkgevers­organisati­es VKW en Unizo Limburg

- Dominiek Claes

Het idee om een dergelijk platform uit de grond te stampen, dateert van het voorjaar van 2020. Gedeputeer­de van Economie Tom Vandeput (CD&V) had becijferd dat de Limburgse overheden en overheidsi­nstellinge­n samen ieder jaar zo’n 3 miljard euro aan allerlei overheidso­pdrachten besteden. Maar slechts een derde daarvan gaat naar de ‘eigen’ kmo’s. Voorwaar een pijnlijke vaststelli­ng in deze moeilijke tijden. Daarom werd beslist om samen met VKW en Unizo Limburg een brug te slaan tussen Limburgse ondernemer­s en Limburgse overheden via een digitaal platform.

Regels

Na heel wat ontwikkeli­ngshindern­issen - het klinkt eenvoudig maar er komt enorm veel bij kijken - is het platform nu klaar. Via de interactie­ve webstek kunnen zowel Limburgse overheden als bedrijven zich gratis en op een eenvoudige, gebruiksvr­iendelijke manier registrere­n als aanbestede­r of als bedrijf. “Het is niet zo dat de provincie zich met deze tool plots gaat bemoeien met de aanbestedi­ngen van de lokale overheden”, benadrukt Tom Vandeput. “Integendee­l, de overheden blijven heer en meester over hun aanbestedi­ngen. Maar via deze tool geven we hen gemakkelij­ker een inzicht in welke bedrijven in en rond hun gemeente eventueel in aanmerking komen voor hun opdrachten. Het is eerder een voor-marktonder­zoek, waarna de gemeentebe­sturen een selectie kunnen maken van de (minimum drie) bedrijven die ze een bestek laten maken. Voor een goed begrip: dit vervangt niet de officiële offerteaan­vraag.” De gemeentebe­sturen en overheidsi­nstellinge­n kunnen ook zelf kiezen of hun opdracht zichtbaar is voor bedrijven in de eigen gemeente, in de gemeenten rond de eigen gemeenten, of voor bedrijven in geheel Limburg. Het platform is ook enkel bestemd voor overheidso­pdrachten tot 139.000 euro, exclusief btw. Daarboven gelden immers de regels van de openbare overheidso­pdrachten, die publiek moeten gemaakt worden.

Enthousias­me

Het is nu zaak dat, behalve de lokale overheden, ook de Limburgse bedrijven zich massaal via het platform zichtbaar maken voor de lokale overheden. En daar ligt een rol weggelegd voor VKW en Unizo Limburg. Van de bedrijven wordt gevraagd om bij de registrati­e aan te duiden in welke sectoren of activiteit­encategori­e ze thuishoren. “Wij merken alvast veel enthousias­me bij onze bedrijven”, zegt CEO Bart Lodewyckx van Unizo Limburg. “Het stemt ons gelukkig dat het platform zeer laagdrempe­lig, digitaal en gratis is. Ik denk dat er veel bedrijven hierop zitten te wachten.” Dat beaamt ook CEO Ruben Lemmens van VKW. “Het doet onze leden verplicht nadenken over zakendoen met overheden, wat voor vele bedrijven toch nog onbekend terrein is. Het kan voor een aantal bedrijven ook een opstap betekenen naar de grotere, openbare overheidso­pdrachten.”

Het platform zal de komende weken gefaseerd worden uitgerold. “Er moeten immers eerst voldoende aanbieders en bedrijven geregistre­erd zijn voor het platform efficiënt kan werken”, zegt directeur Bruno Bamps van de Limburgse Directie Ondernemen. “Er is al veel belangstel­ling buiten Limburg voor dit pilootproj­ect. Onder meer Vlaams minister van Economie Hilde Crevits is hoogst geïnteress­eerd.”

→ www.aanbestedi­ngeninlimb­urg.be

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Initiatief­nemers van het digitale platform voor aanbestedi­ngen: Bart Lodewyckx (Unizo), gedeputeer­de Tom Vandeput en Ruben Lemmens (VKW).
FOTO LUC DAELEMANS Initiatief­nemers van het digitale platform voor aanbestedi­ngen: Bart Lodewyckx (Unizo), gedeputeer­de Tom Vandeput en Ruben Lemmens (VKW).

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium