Het Belang van Limburg

Bilzenaar staat terecht voor verbranden afval in tuin

- Shauni Deferm

RECHTBANK BILZEN Een 30-jarige man uit Bilzen riskeert een geldboete van 2.400 euro, waarvan 800 euro effectief, voor het opbranden van afval. “Dit ging niet om een klein brandje. De brandweer heeft 20 uren werk gehad”, aldus de rechter.

Op 21 januari van dit jaar werd de brandweer opgeroepen voor een grote brand in Heesveld, een klein gehucht van Bilzen. “Ze dachten eerst dat het ging om een bedrijfsbr­and, zo hoog waren de vlammen”, aldus de procureur. “Daarom werd er een leger aan brandweerm­annen ingezet.” Toen de brandweerm­annen ter plaatse arriveerde­n, bleek dat het ging om een dertiger die in de achtertuin van zijn boerderij afval aan het opstoken was.

Brand blussen

Buiten snoeihout, lagen er ook golfplaten, printers en een microgolfo­ven tussen de vlammen. De man vertelde dinsdag voor de Tongerse rechtbank dat hij zich van geen kwaad bewust was. “Ik had wat struiken weggedaan en de boerderij een beetje verbouwd”, zo sprak hij. “De brandweer heeft me nadien een factuur van 1.700 euro gestuurd. Ik heb mijn les geleerd. Nu weet ik dat het niet mag.” De man leeft van een invalidite­itsuitkeri­ng en moest bij zijn moeder aankloppen om het geld te kunnen neertellen. “De brandweer heeft dan ook enorm veel werk gehad”, zo zei de rechter. “Ze zijn twintig uur bezig geweest om alles geblust te krijgen en op te ruimen.”

Giftige stoffen

Volgens de procureur is het geen uitzonderl­ijk feit. Volgens hem denken nog steeds veel te veel burgers dat het opbranden van snoeiafval in hun tuin legaal is. “Maar dat is absoluut niet zo. Houtafval moet je verhaksele­n, niet verbranden. Dat is ten strengste verboden. Hout mag enkel opgebrand worden als het gaat om een fytosanita­ire noodzaak, waarbij de verspreidi­ng van bacteriën en ziektes moet worden uitgeslote­n, én onder toezicht van het FAVV. Bovendien brandde hij ook een printer en microgolfo­ven op. Als je zo’n voorwerpen verbrandt, komen er giftige stoffen vrij. Dat schaadt de gezondheid als je dat inademt.” De procureur eiste een geldboete van 2.400 euro, waarvan 800 euro effectief.

 ??  ?? Vonnis volgt op 17 november.
Vonnis volgt op 17 november.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium