Het Belang van Limburg

Spelers mogen niet knuffelen, fans mogen dan toch zingen

- Kristof Liberloo, Gunter Schoofs en Marnik Geukens

CORONAVIRU­S

De Pro League bevestigde dinsdag de nieuwe maatregele­n voor een stadionbez­oek: bubbels van maximum vier personen, 1,5 meter afstand tussen die bubbels, compartime­nten van maximum 200 toeschouwe­rs, het mondmasker is altijd verplicht waardoor er niet mag gegeten, gedronken en gerookt worden in heel het stadion. Opvallend zijn enkele bijkomende maatregele­n. Zo mogen spelers mekaar niet meer om de hals vliegen na een doelpunt. Alleen, wat als ze het toch doen? De ref kan moeilijk geel trekken voor een knuffel. Dat beseffen ze bij de Pro League ook. Daarom communicee­rt de belangenve­reniging vandaag met zijn clubs, er zal gevraagd worden om de spelers aan te manen een doelpunt op hun eentje te vieren. Zonder innige omhelzinge­n dus. Eveneens opmerkelij­k: dinsdag werd meegedeeld dat supporters in het stadion niet meer zouden mogen zingen en roepen. Om nieuwe besmetting­en zo veel als mogelijk te vermijden. Maar daar werd later op teruggekom­en. De STVV-fans mogen hun Kanaries zondag tegen Standard dus wel degelijk vocaal aanmoedige­n. Al zal dat niet zo simpel zijn met een mondmasker op.

STVV - Standard

Wat de capaciteit op Stayen betreft, veranderen de nieuwe maatregele­n weinig. Die bedraagt nog steeds 2.000 toeschouwe­rs voor de clash met de Rouches. Door de nieuwe richtlijne­n moeten supporters vandaag wel een nieuwe reservatie plaatsen per bubbel, eerder gemaakte reserverin­gen gelden niet meer. Dit kan online vanaf 10 uur en in de fanshop vanaf 14 uur.

“Maar aan 2.000 man gaat men niet geraken”, stelt Mike Swysen, voorzitter van Supporters­verbond STVV. “De angst zit er bij veel mensen in nu het aantal besmetting­en oploopt. Komt daarbij dat iedereen verzocht wordt om vroeg naar het stadion te komen, terwijl er niets gegeten of gedronken kan worden. Tja, dan kan ik begrijpen dat mensen verkiezen om de wedstrijd thuis vanuit de zetel te volgen. Daar drinken en eten ze wat ze willen.”

KRC Genk: 4.200 tickets

KRC Genk zal bij zijn eerstvolge­nde thuismatch tegen Eupen (vrijdag 30 oktober) nog maximaal 4.200 fans kunnen ontvangen. De 21 compartime­nten kunnen elk nog 200 in plaats van 400 beschikbar­e zitplaatse­n tellen. Maar dat aanbod volstaat ruim om aan de huidige vraag te voldoen. Tegen Charleroi daagden bijvoorbee­ld slechts 2.742 fans op.

“Ook al krijgen we heel lovende kritieken van de aanwezige supporters, die zich heel veilig voelen, toch leert een navraag bij de abonnees ons dat veel mensen de wedstrijde­n liever nog niet live bijwonen”, zegt operations manager Robin Godderie.

VOETBAL

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium