Het Belang van Limburg

Zelfs donkere wolken boven modelclub Bayern

- Ludo Vandewalle Bob Faesen

BAYERN - ATLÉTICO CHAMPIONS LEAGUE Titelverde­diger Bayern München opent vanavond zijn kampioenen­bal tegen Atlético Madrid. De Duitsers zouden op wolken moeten leven: CL-winnaar, landskampi­oen, bekerwinna­ar, mooier kan niet. Dacht u maar. Want de club stevent voor het eerst sinds een eeuwigheid op verlies af.

Bayern München is een modelclub. Geen rijke suikeroom die de verliezen dekt, niet in de handen van een makelaar, ex-spelers die de macht uitmaken, en bovenal: indrukwekk­end succesvol. Op en naast het veld. Een sportieve kanjer en een commerciee­l succes. De op drie na rijkste club ter wereld, na de op schulden gebouwde Spaanse clubs Real Madrid en FC Barcelona en het door Amerikaans­e zakenlui gerunde Manchester United.

Bayern doet het dus allemaal op zichzelf. Maar nu komt ook de Beierse grootmacht in de problemen. “Ik sluit niet uit dat we voor het eerst in mijn 19 jaar als voor

GROEP A

WOENSDAG 21-10-20

18.55 RB Salzburg - Lok. Moskou

21.00 Bayern München - Atletico Madrid

GROEP B

WOENSDAG 21-10-20

18.55 Real Madrid - Sh. Donetsk 21.00 Inter - M'gladbach

GROEP C

WOENSDAG 21-10-20 21.00 Olympiakos - Marseille 21.00 Man. City - FC Porto

GROEP D

WOENSDAG 21-10-20 21.00 Ajax - Liverpool

21.00 Midtjyllan­d - Atalanta zitter van de raad van bestuur verlies zullen lijden”, zegt voorzitter Karl-Heinz Rummenigge, ook exspeler en tweevoudig winnaar van de Gouden Bal. “We moeten vechten om op het huidige financiële niveau te blijven.”

49 miljoen voor Sané

De voorbije zomer kwamen er tegenstrij­dige berichten uit het Bayern-kamp. Eind juni klonk het dat de broeksriem dicht moest. Maar een week later trok de club toch Leroy Sané van Manchester City aan. Voor 49 miljoen euro plus bonussen, die tot 11 miljoen kunnen oplopen.

Alsof ze het dan pas beseften, bleek dat wel de enige grote transfer. De andere zes aanwinsten Marc Roca (Espanyol), Bouna Sarr (Marseille), Eric ChoupoMoti­ng (PSG), Douglas Costa (Juventus), Alexander Nübel (Schalke 04) en Tanguy Nianzou (PSG)- kostten samen niet eens 20 miljoen euro, geneutrali­seerd door de verkoop van Thiago Alcántara aan Liverpool voor 22 miljoen euro. Sterspeler David Alaba kreeg tot zijn woede geen salarisver­hoging.

“We verliezen bij elk thuisduel zonder publiek vier miljoen euro aan ticketing en catering”, aldus operatione­el voorzitter Herbert

Hainer. “Ook onze merchandis­ing krijgt klappen. Supporters kopen geen truitjes als ze daarmee het stadion niet mogen binnenkome­n. Als we alles samentelle­n, hebben we al zo’n honderd miljoen aan inkomsten verloren.”

Ook Dortmund in rood

In het boekjaar 2018-19 had Bayern een omzet van 750,4 miljoen euro met een recordwins­t van 52,5 miljoen. Getallen die dit jaar zeker niet worden gehaald. Ondanks het gegeven dat er door de Champions League-winst op zijn minst 100 miljoen werd opgehaald, gaan de cijfers in het rood.

“Elke topclub in Europa zal tussen de 50 en 200 miljoen euro aan inkomsten verliezen”, aldus nog Rummennige in een poging zichzelf te troosten en kijkend naar het voorspelde verlies van 75 miljoen euro voor Borussia Dortmund. “Hoelang dit allemaal kan duren, daar hoeven we geen tekening bij te maken. De toekomst van het voetbal is gebouwd op drijfzand. Ik weet niet hoelang het nog duurt voor deze tak failliet gaat. Dit is zeer triestig.”

STANDARD - RANGERS

EUROPA LEAGUE MORGEN 18.55 UUR

Crisis overwonnen

Afgelopen weekend won Rangers met 0-2 op het veld van aartsrivaa­l Celtic. Die zege wordt algemeen beschouwd als het signaal dat de club terug is van weggeweest. “Er waren vreselijke financiële problemen, waardoor Rangers in 2012 is teruggezet naar het vierde niveau”, legt clubvolger Matthew Lindsay van de Schotse krant The Herald uit. “Sinds 2016 spelen ze weer in de Premiershi­p. De zege tegen het rijkere Celtic was verdiend en wakkerde de honger naar succes verder aan.” “Zelfs in de lagere regionen zakten 50.000 supporters af naar Ibrox”, vertelt Thomas Buffel, de enige Belg die ooit voor Rangers speelde. De voormalige Rode Duivel stond tussen 2005 en 2008 onder contract in Glasgow. Hij won in zijn eerste jaar de landstitel en gelooft dat Rangers dit jaar voor het eerst opnieuw echt kan strijden om de titel. “Stilaan zijn ze weer de evenknie van Celtic.”

Lange erelijst, veel vedetten

De erelijst van Rangers leest als een lang succesverh­aal. 54 keer landskampi­oen, 33 keer bekerwinna­ar en de eindzege in de Europacup II van 1972. Het lijstje met ex-spelers oogt al even indrukwekk­end. “Gascoigne, Lau

 ?? FOTO BELGAIMAGE ?? Hoewel Bayern op een verlies afstevent, kocht het afgelopen zomer wel Leroy Sané voor 49 miljoen euro plus bonussen weg bij Man City.
FOTO BELGAIMAGE Hoewel Bayern op een verlies afstevent, kocht het afgelopen zomer wel Leroy Sané voor 49 miljoen euro plus bonussen weg bij Man City.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium