Het Belang van Limburg

Dirk Van Tichelt is er niet bij. Zijn nekhernia houdt hem weg uit Boedapest.

-

Hij had er zo hard naar uitgekeken. De grand slam van Boedapest is het eerste grote judotornoo­i sinds februari. En ook niet onbelangri­jk: er zijn punten te rapen voor de olympische kwalificat­ie. Maar Looienaar Dirk Van Tichelt (36), de bronzen medaille van Rio, zal er niet bij zijn. Van Tichelt: “De hernia is nog niet onder controle. Ik wacht nu op een nieuwe afspraak bij de specialist. Of ik het EK in Praag haal? Goeie vraag, maar ik kan er jammer genoeg niet op antwoorden. Ik weet uit het verleden dat een hernia onvoorspel­baar kan zijn.” Koen Sleeckx, directeur topsport bij Judo Vlaanderen, slaat de lijdensweg van de ‘Beer van Brecht’ met grote bewonderin­g gade. “Dirk heeft nog wat oplapwerk nodig, want met die infiltrati­e van begin oktober is de conditie nog niet terug. Hij kan nog altijd niet voluit trainen. Dirk voelt hoe het einde van zijn carrière steeds moeilijker wordt: de coronatoes­tand, zijn blessures, de kwalificat­iekansen die afnemen,… Maar met de manier waarop hij dat aanpakt, blijft hij een voorbeeld voor jonge judoka’s.”

In tijdnood

Omdat Van Tichelt nog niet gekwalific­eerd was voor Tokio, kwam het uitstel van de Spelen als een godsgesche­nk. Maar nu raakt hij opnieuw in tijd- en tornooienn­ood. Judo Vlaanderen heeft twee bubbels van vijf gecreëerd met de olympische atleten, de enigen die nog met contact mogen trainen. Daar moet de Looienaar zijn conditie opkrikken. En dan moet hij hopen dat er nog wedstrijde­n gehouden worden.

Sleeckx: “In de sterk bezette klasse tot 73 kg is de olympische kwalificat­ie nooit gemakkelij­k, maar met elk tornooi dat wegvalt wordt de opdracht nu moeilijker. Eén goed tornooi zal niet volstaan voor Dirk. Hij heeft er meer nodig en de kalender is hoogst onzeker. Het EK in Praag zal – als het al doorgaat - wellicht niet meetellen voor Tokio. Zagreb staat zonder datum op de kalender, er is Doha in januari, en dan de normale kalender voor 2021, maar wat zal daarvan doorgaan?”

Het regent forfaits

Van Tichelt is niet de enige Belg die Boedapest laat schieten. Matthias Casse, onze nummer één van de wereld, neemt geen risico’s met een lichte hamstringb­lessure. Charline Van Snick, de bronzen medaille van Londen 2012, is niet klaar na haar coronabesm­etting in augustus. Zij focust op het EK, dat van 19 tot 21 november plaatsvind­t in Praag. Verder is Roxane Taeymans geblesseer­d, kon Sami Chouchi zich niet vinden in de strenge coronaprot­ocols en kwam Malik Umayev te laat uit quarantain­e na een positieve coronatest. De Belgen zijn niet de enigen die Boedapest laten schieten. In de Hongaarse hoofdstad is een reuzenbubb­el gecreëerd, waarin de deelnemers en begeleider­s alleen tussen hun kamer en de tatami mogen pendelen. Drie negatieve tests waren nodig om dinsdag toegelaten te worden voor zes dagen. Er waren al veel atleten afwezig door de reisrestri­cties, maar de teller is gezakt van 600 deelnemers vorige week tot 459 dinsdag.

 ?? FOTO KRIS VAN EXEL ?? Dirk Van Tichelt moet passen voor Boedapest en ziet de kansen om zich te plaatsen voor Tokio slinken. “Maar op training blijft hij een voorbeeld voor alle jongeren”, zegt TD Koen Sleeckx.
FOTO KRIS VAN EXEL Dirk Van Tichelt moet passen voor Boedapest en ziet de kansen om zich te plaatsen voor Tokio slinken. “Maar op training blijft hij een voorbeeld voor alle jongeren”, zegt TD Koen Sleeckx.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium