Het Belang van Limburg

Roglic oppermacht­ig, Froome zakt erdoor

- Jan-Pieter de Vlieger

RONDE VAN SPANJE WIELRENNEN Op de Alto de Arrate hakte de eerste etappe van de Vuelta er stevig in: nu al mag een streep door de namen van Chris Froome en Thibaut Pinot. Jumbo-Visma is dan weer net zo dominant als in de Tour: Primoz Roglic voelde zich niet goed, maar won wel de rit.

In een filmpje van Jumbo-Visma zag je hoe ritwinnaar Primoz Roglic ploegmaat Sepp Kuss omhelsde na de streep. “Jij bent gewoon gek”, zei de nummer twee van de Tour. “Zelf had ik echt geen goeie dag.” De commentare­n achteraf waren een beetje verwarrend, maar over de krachtsver­houdingen kon dinsdag echt geen twijfel bestaan. Door corona schrapte de Vuelta de eerste vlakke etappes in Utrecht en begon zo op een herfstige dinsdag meteen met een groot steekspel tussen de klassement­srenners.

Officieel was de rit van Irun naar Arrate een heuveletap­pe, maar de grote verliezers Froome en Pinot – net geen tien minuten achterstan­d – zullen beamen dat de hoogtemete­rs eerder die van een bergrit waren.

Zo gaf de Vuelta al meteen veel van zijn geheimen prijs. Pinot gaat in Spanje zijn Tour niet redden, zoals Alexander Vlasov bij Astana zijn gemiste Giro niet zal goedmaken. Team Ineos heeft als kopman alleen de overtuigen­de Richard Carapaz. Froome lijkt in het beste geval ergens onderweg op ritwinst te kunnen mikken. Team Jumbo-Visma baadt dan weer in weelde: het finishte dinsdag met vijf renners bij de eerste zestien. Veelzeggen­d was ook dat Kuss op de slotklim ‘per ongeluk’ de bergtrui pakte. “Ik wist niet dat ik als eerste boven kwam”, zo gaf hij aan.

Van Wilder naar huis

Voor onze landgenoot Ilan Van Wilder (20) zit zijn eerste Vuelta er na nog geen honderd kilometer op. Hij kreeg opnieuw last van de knie door de gure weersomsta­ndigheden en moest opgeven. Woensdag krijgt het klassement in de Ronde van Spanje nog meer vorm: onderweg naar Lekunberri wachten opnieuw drie gecategori­seerde beklimming­en.

 ?? FOTO AFP ?? Jumbo-Visma is net zo dominant als in de Tour: Primoz Roglic voelde zich niet goed, maar won wel de rit.
FOTO AFP Jumbo-Visma is net zo dominant als in de Tour: Primoz Roglic voelde zich niet goed, maar won wel de rit.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium