Het Belang van Limburg

Goffin ondanks lastige weken naar Antwerpen

- Marc Vermeiren

TENNIS

EUROPEAN OPEN ANTWERPEN Ondanks drie positieve coronatest­s, twee weken quarantain­e, een dramatisch­e passage op Roland Garros en een acuut gebrek aan training is David Goffin (ATP 14) toch met enige gretigheid neergestre­ken op de European Open in Antwerpen. Goffin opent donderdag zijn tornooi.

Zijn traject richting Lotto Arena kende nogal wat obstakels. Na zijn uitschakel­ing in de eerste ronde van Roland Garros overwoog een ontgoochel­de Goffin eind september zelfs om zijn resterende seizoen te schrappen. “Als ik mijn gretigheid niet terugvind, dan heeft het geen zin om nog te blijven ploeteren”, klonk het toen. Maar al snel verdreef hij de donkerste gedachten en voegde hij een reeks najaarstor­nooien aan zijn programma toe. “Op dit moment voel ik me in ieder geval ontspannen. Ik wil nog iets moois maken van het resterende seizoen, te beginnen met Antwerpen en nadien nog Wenen en Parijs. Ik ben blij dat de dokters en de ATP me groen licht hebben gegeven, zodat ik nog eens in eigen land kan tennissen. Tot maandag wist ik niet of dat nog zou lukken.”

Toen Goffin zijn seizoen alsnog wilde hervatten, kreeg het coronaviru­s hem te pakken. Een eerste positieve test op 7 oktober dwong hem in quarantain­e en kostte hem het tornooi van Sint-Petersburg. Ook de twee latere tests, op 13 en 15 oktober, bleken positief. “Zoals de meeste mensen heb ik geen idee waar en wanneer ik besmet ben geraakt. Ik heb twee moeilijke weken achter de rug, die ik vooral rustend bij mij thuis heb doorgebrac­ht. Op geen enkel moment heb ik me ziek gevoeld, maar het blijft altijd oppassen met een virus. Voor mezelf en voor de anderen. Alleen de laatste dagen heb ik wat meer bewogen. Pas toen ik maandag in Antwerpen aankwam, heb ik voor het eerst weer een tennisveld betreden. Dat gaf toch een goed gevoel.”

Veel toppers

De European Open werd in 2016 tot stand gebracht met Goffin in gedachten, maar een groot succes was zijn passage in de Lotto Arena zelden. De Luikenaar debuteerde tijdens de eerste editie met een halve finale, maar nadien won hij bij twee nieuwe deelnames slechts één duel. “Maar onderschat de kwaliteit hier niet. Ook dit jaar doen, zelfs ondanks enkele afzegginge­n, veel toppers mee, zoals Khachanov, Dimitrov, Carreno Busta, De

Minaur en Gasquet. Maar ik ga me de volgende dagen vooral op mezelf focussen.”

Als eerste reekshoofd (na de forfaits van Berrettini en Rublev) en voornaamst­e publiekslo­kker mocht Goffin de eerste ronde skippen. Hij opent donderdag tegen de Amerikaans­e qualifier Marcos Giron (ATP 94). “Het klopt dat ik in eigen land altijd iets meer in de kijker loop, maar vraag me niet naar mijn verwachtin­gen over mijn spelniveau of het resultaat. Andere jaren land ik in Antwerpen vanuit Shanghai, kampend met een jetlag. Nu ben ik goed uitgerust, maar heb ik andere hinderniss­en moeten overwinnen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium