Het Belang van Limburg

Straat al maanden half afgezet na illegale renovatiew­erken

In maart waren er scheuren verschenen in twee woningen

-

PANDEN GESTUT

Op 2 maart verklaarde de burgemeest­er de huizen onbewoonba­ar. Danny Horemans, de buurman van het pand waar de renovatiew­erken waren begonnen, mocht half maart naar zijn woning terugkeren. Zijn dakterras is wel nog altijd ontoeganke­lijk verklaard.

Uit veiligheid­soverwegin­gen stutte de brandweer beide huizen met houten balken. Die balken staan tot op de openbare weg, en daarom plaatste de stad er hekken rond. Maar de buren zijn het beu dat hun straat nu al meer dan zes maanden half versperd is. “Al die tijd kunnen we niet parkeren voor onze huizen, en ook de verkeerssi­tuatie is gevaarlijk. Maar niemand die er iets aan doet”, aldus buurtbewoo­nster Jennifer.

Gevaarlijk­e werf

Danny Horemans heeft intussen een klacht ingediend bij het stadsbestu­ur. “Ik heb alle begrip voor vertraging door de coronacris­is, maar dit kan toch niet blijven duren. Ik woon al maanden in een onveilige woning en als ik buiten kom, word ik aangekeken alsof ik een pand aan het kraken ben. De eigenaar van het pand waar de schade is veroorzaak­t, woont daar zelf niet. Maar we zien er wel regelmatig andere mensen wonen. Ik heb al verschille­nde keren een klacht hierover ingediend bij de stad, maar we worden niet gehoord.”

Ook Amy, de buurvrouw van Danny, maakt zich zorgen. “Mijn buurman woont al maanden midden in een gevaarlijk­e werf. Zijn gevel blijft nieuwe barsten vertonen, en ook ik begin er te krijgen in de scheidings­muur.” Buurvrouw Olga van het naaiatelie­r in de Onze-Lieve-Vrouwstraa­t heeft ook schade: “De hele buurt ligt onderstebo­ven en toch blijft die eigenaar doen waar hij zin in heeft. Dit zou het centrum van de stad moeten voorstelle­n... Ongelofeli­jk.”

Nieuwe vergunning

De buurt is ten einde raad. “De jongste tijd hebben we veel last van ratten en ongedierte”, zegt buurtbewoo­nster Katrien. “We vragen dat het stadsbestu­ur zijn verantwoor­delijkheid neemt zodat we weer op een veilige manier gebruik kunnen maken van onze straat.” Burgemeest­er Thomas Vints (CD&V) verklaarde de huizen in maart onbewoonba­ar. De werken werden toen uit veiligheid­soverwegin­gen stilgelegd. “Er was geen bouwvergun­ning”, zegt Vints. “Ondertusse­n heeft de eigenaar voor de verbouwing­en een omgevingsv­ergunning aangevraag­d, en die is op 24 september verleend. Daarbij is expliciet gesteld dat de stabilitei­t van de aanpalende woningen gegarandee­rd moet worden en dat er voorafgaan­d aan de uitvoering van de werken een plaatsbesc­hrijving moet opgemaakt worden om er later bij eventuele schadegeva­llen naar te kunnen verwijzen. Ook het dakterras van de buur moet worden hersteld. In principe kan de eigenaar onmiddelli­jk starten met de werken. Wij zullen hem aanmanen om dat zo snel mogelijk te doen. Met de renovatie van het gebouw vallen de problemen weg die de buurtbewon­ers ondervinde­n. Het is natuurlijk niet aangenaam om in deze situatie te wonen.” De eigenaar van het pand wenste gisteravon­d niet te reageren.

 ?? FOTO ZB ?? De buren zijn de gevaarlijk­e situatie beu.
FOTO ZB De buren zijn de gevaarlijk­e situatie beu.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium