Het Belang van Limburg

Pendelstud­ente vliegt 45 keer vanuit Zürich naar PXL

-

Dé vraag die Maartje natuurlijk van iedereen krijgt: waarom studeer je niet gewoon ergo in Zwitserlan­d? “Dat lukt niet in combinatie met mijn job. De opleidinge­n zijn er allemaal voltijds. Dus ben ik online op zoek gegaan naar alternatie­ven, en zo kwam ik bij PXL terecht. Daar kon het dus wel, in combinatie met het laatste stagejaar dat ik nu hoofdzakel­ijk in Zwitserlan­d zelf loop. Bovendien kon ik heel wat lessen aan de PXL online volgen. Ook groepswerk­en doen we online, met het programma in Teams, maar voor sommige onderdelen van de ergotherap­ie is dat echt onmogelijk. Voor die vakken ben ik dan telkens naar Hasselt gevlogen. Van quarantain­etoestande­n heb ik geen last gehad, omdat ik de risicogebi­eden vermeden heb.”

Kloten

Was er dan echt geen ander alternatie­f dan vliegen? “Ik heb alle mogelijkhe­den bekeken: auto, trein, bus. Maar het vliegtuig bleek uiteindeli­jk het eenvoudigs­t. En dus vertrek ik elke donderdagn­amiddag vanaf de luchthaven

Kloten, die heet nu éénmaal zo, vlakbij Zürich richting Brussel. Om dan verder te treinen naar Hasselt, waar een hotelbed op me wacht. Vrijdagoch­tend is het dan erg vroeg dag en is er de hele dag les. Een lekkere Belgische hap later zit ik alweer op het vliegtuig naar huis. Vrijdagavo­nd laat sta ik dan terug in Zürich.”

350 euro per keer

Maartje heeft al zowat 45 retourtjes Zürich-Brussel gevlogen. “Telkens ongeveer 350 euro. Veel geld, dat zeker, maar dat is de opleiding me echt meer dan waard. Als het financieel niet kon, had ik het niet gedaan. Mensen vragen me ook geregeld naar mijn ecologisch­e voetafdruk, en daar heb ik begrip voor. De meest milieuvrie­ndelijke oplossing bleek de opleiding te laten schieten, maar dat was voor mij geen optie. De ecologisch­e voetafdruk is voor mij wel belangrijk, maar dan niet alleen het vliegen. Ik probeer zo bewust mogelijk te leven. Waar komt mijn kleding vandaan, kwaliteit versus kwantiteit, mijn voeding, wanneer neem ik de trein/ bus/boot, hoe is mijn energiever­bruik... Ik hoop trouwens dat in de toekomst vluchten voor faire prijzen worden aangeboden. Aan stuntprijz­en van 35 euro van Brussel naar Barcelona kunnen vliegen is naar mijn mening niet echt duurzaam. Laat mij maar, zo min mogelijk, vliegen en daar zoals iedereen een flinke milieutaks voor betalen. Maar eerst dat diploma PXL-ergotherap­eute halen.”

 ?? FOTO RR ?? Maartje Mouesttes vliegt elke donderdag naar Brussel, en op vrijdagavo­nd is ze alweer in Zürich.
FOTO RR Maartje Mouesttes vliegt elke donderdag naar Brussel, en op vrijdagavo­nd is ze alweer in Zürich.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium