Het Belang van Limburg

Thrillerau­teur Anja Feliers krijgt eigen wandelrout­e in Rekem

-

KATHLEEN VERLINDEN

Het nieuwste boek van Anja Feliers wordt officieel voorgestel­d op 8 november in kasteel d’Aspremont-Lynden in Oud-Rekem. Het is de tiende thriller met psychologe Kathleen Verlinden in de hoofdrol. “Dit is natuurlijk iets heel speciaals”, zegt diensthoof­d Katrijn Vrancken van Toerisme Lanaken. “Oud-Rekem heeft sowieso erg veel te bieden, maar deze wandelrout­e neemt de fans van Anja mee op pad langs locaties die in de thrillers – of in de jeugd van de auteur – een bijzondere rol gespeeld hebben. De woning van Kathleen Verlinden, het huis van de rechercheu­r, het kasteel, de kleuter- en lagere school van Anja... Ze komen allemaal aan bod tijdens de 6 kilometer lange wandeltoch­t. We gaan ook de plaatselij­ke horeca betrekken bij het project.”

Emotioneel

De auteur is erg vereerd met de wandelrout­e in het dorp waar ze tot haar 21ste woonde. Bij de Mariakapel op de hoek van de Hilarion Thanslaan en de Veldstraat wordt ze zelfs even emotioneel. “Hier kwam ik als kind met oma bidden voor mijn zieke moeder. Ik zette er rode klaprozen, die we in de aangrenzen­de bermen plukten, in een vaasje bij het Mariabeeld. In de zomer van 1982 is mama gestorven aan kanker.” Die traumatisc­he ervaringen schreef ze neer in de kinderboek­en Donkere kamers en Littekens.

Even verder stopt ze bij het sportveldj­e aan de kleutersch­ool: “Hier heb ik uren gevoetbald met de jongens”, lacht ze. En bij een bosje aan de Burgemeest­er Delwaidela­an grapt Anja: “Hier hadden we ons kamp. Op een dag had een vriendje lucifers bij en stak hij per ongeluk de haag van de buurvrouw in de fik. Toen ik het onheil zag aankomen, ben ik het bosje uitgerend en ging ik op straat met een onschuldig gezicht kijken naar het vuur...”

Ook het ouderlijke huis in de Groenstraa­t ligt op de route. “Ik had er een fantastisc­he jeugd”, bekent de auteur die volgend jaar 50 wordt. “Aan de overkant van de straat lag een slootje waar we in de zomer kikkervisj­es vingen en in de winter op het ijs konden schaatsen. Ach, kon ik maar even terug naar die onbezorgde tijd.” De wandelrout­e is vanaf 8 november te volgen via de app ActionBoun­d of met een plannetje dat te verkrijgen is in de Museumkerk van Rekem. Volgend voorjaar gaat Anja zelf een aantal keren met een beperkt groepje fans op pad.”

 ??  ??
 ?? FOTO EVA ?? Anja Feliers in de trappenhal van het kasteel, een van de locaties in Rekem die ook in haar boeken aan bod komen.
FOTO EVA Anja Feliers in de trappenhal van het kasteel, een van de locaties in Rekem die ook in haar boeken aan bod komen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium