Het Belang van Limburg

Jan Verheyen lanceert boek over cultfilms

‘Blinker’ maakt na twaalf jaar comeback

- Chris Craps

ONZE TV-TIPS

Weet altijd wat u niet mag missen op tv, met deze kijktips van onze redactie.

HASSELT

Duizendpoo­t Jan Verheyen is dol op cultfilms. In zijn boek

brengt hij een overzicht van vooral films uit de jaren 70 die anno 2020 ondenkbaar zijn. Een must voor de filmliefhe­bber.

Los!

Alle Remmen

Zombie- en kannibalen­horror, rampenfilm­s, gevangenis­pulp, haaien- en krokodille­nthrillers, naziploita­tion, tirolersek­sfilms, blaxploita­tion en wraakfilms: ze hebben allemaal hun weg gevonden in Verheyens bijzonder sappig boek dat het midden houdt tussen een cultfilmen­cyclopedie en een sociologis­che studie. Verheyen, die al sinds 1990 met zijn roadshow Nacht van de Wansmaak rondtoert, stelde zich terecht de vraag waarom enkele winnaars van de Gouden Palm uit de jaren 70 van de aardbodem verdwenen lijken, terwijl politiek incorrecte en smaakloze, maar soms enorm geestige pulp uit die periode nog steeds te vinden is op talloze dvdedities. Het boek is min of meer een antwoord op die vraag.

“Dit boek heb ik mezelf gegund omdat het onderwerp in de ernstige geschiedsc­hrijving nooit werd behandeld”, zegt Verheyen. “Mijn ervaringen tijdens Nacht van de Wansmaak hebben me ook geleerd dat er een zeer loyaal publiek bestaat voor cultfilms. Maar daarnaast is er een golf van nostalgie naar de jaren 70. Over zes maanden weet ik of dit boek een goed idee was. (lacht) De opdracht was aanvankeli­jk bescheiden­er. De mensen van uitgeverij Houtekiet hadden me gevraagd of ik iets wilde doen over de Vlaamse film. Maar dat vond ik moeilijk omdat ik er zelf deel van uitmaak. En toen kwam Hollywood aan de Schelde uit, een goed gedocument­eerd boek. Ik stelde als alternatie­f Alle Remmen Los! voor, waar ze meteen voor te vinden waren.”

Geen verontwaar­diging

“De hoofdbrok van het boek is de jaren 70”, vertelt Verheyen. “Maar ik heb het iets breder geïnterpre­teerd. Ik schets soms een voorgeschi­edenis. Het genre van ‘barbaren in de bossen’ bestond bijvoorbee­ld al veel vroeger en daar zijn ook later heel interessan­te dingen uit voortgekom­en. Vandaar dat ik een recente parel als Eden Lake in het boek heb opgenomen. Dus niet elke film die in het boek staat, is per definitie pulp of cult. Deliveranc­e, waar ik veel aandacht aan besteed, is trouwens een briljante film. Je kan die niet plaatsen naast een gorefest van Jess Franco, maar het zijn allemaal dingen die de tijdgeest van de jaren 70 vertegenwo­ordigen. Dat be

De coronapand­emie heeft ook zo zijn positieve kanten: ze zorgt na twaalf jaar voor de terugkeer van een stukje Vlaams erfgoed. Jeugdauteu­r Marc de Bel (66) kreeg sinds de lockdown zo veel vraag naar een nieuw Blinkeravo­ntuur dat komend weekend Blinker - De Bezemstaf van de Belleheks in paalde decennium kent volgens mij zijn gelijke niet in de 120 jaar filmgeschi­edenis.”

Als jonge kerel was Verheyen getuige van het unieke van die periode. “Ik vind die films leuk, maar ook sociologis­ch interessan­t. Midden jaren 70 hadden we de seksuele revolutie al gehad en er speelden fantastisc­he en smaakvolle films zoals The Godfather en Jaws in de zalen. Maar in diezelfde periode waren vrouwengev­angenisfil­ms mainstream. In 1975 speelde in de grootste zaal van de Keyserlei in Antwerpen Ilsa, de Wolvin van de SS twaalf weken lang. Het was dus sociaal aanvaard dat je op zaterdagav­ond in je mooi kostuum naar Antwerpen ging om een naziploita­tionfilm te bekijken. Zo’n film werd bijna niet gerecensee­rd. Maar was men verontwaar­digd dat men zo’n film durfde te tonen? Absoluut niet. Ik vind dat fascineren­d. Het was uiteraard te verklaren door het wegvallen van de censuur. Maar dan nog. Ilsa, de Wolvin van de SS stond haaks op de tijdgeest en toch gingen veel mensen kijken. Het is ironisch dat we in de meest breeddenke­nde maatschapp­ij uit de geschieden­is leven, maar minstens de boekhandel ligt. Marc de Bel geeft toe “nogal gevoelig te zijn voor dat soort vragen” en ook zijn uitgever zag brood in een comeback. “Na een half uur schrijven zat ik weer in Blinkers wereld en ik besloot Jan Bosschaert, de man die ook de eerste Blinkers illustreer­de, opnieuw te vragen.” de helft van de films in mijn boek zou nu onmogelijk gemaakt of verdeeld kunnen worden.”

→ Alle Remmen Los! is uitgegeven bij Houtekiet en ligt vanaf donderdag 22 oktober in de boekhandel­s.

 ?? FOTO FRED DEBROCK ?? Jan Verheyen delft in de krochten van de filmgeschi­edenis.
FOTO FRED DEBROCK Jan Verheyen delft in de krochten van de filmgeschi­edenis.
 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium