Het Belang van Limburg

Het mooiste moment van Charles De Ketelaere

- Bart Lagae in Sint-Petersburg

Na de miserie, de euforie. Een gehavend Club nam de perfecte start in de Champions League dankzij een ontketende Charles De Ketelaere. De 19-jarige Bruggeling nam zijn team op sleeptouw en scoorde de winnende goal in de 93ste minuut. “Deze zege was historisch en emotioneel na alles wat we hebben doorgemaak­t.”

De Zenit-spelers waren al afgedropen en ook de 19.000 fans trokken in zeven haasten naar huis. De supporters uit de harde kern die in ontbloot bovenlijf de tweede helft hadden gevolgd, hadden hun trui opnieuw aangetrokk­en. Het was muisstil in de Gazprom Arena van Sint-Petersburg, maar plots klonk een luide kreet vanop het veld. Trainer Philippe Clement had zijn hele groep bij zich in de middencirk­el geroepen. Dit was een moment om te koesteren. Doelman Ethan Horvath werd bedolven onder de knuffels. De luide kreet werd beantwoord door afkeurend gejoel van de overblijve­nde fans. Maar ook zij wisten dat de bezoekers uit België de zege niet gestolen hadden. Daarvoor was de prestatie van hun ploeg te matig. En daarvoor waren de inzet en de kwaliteit van Club te goed. De manier waarop de Bruggeling­en de zege hadden gezocht in de toegevoegd­e tijd, was er het bewijs van. “Nadat Zenit gelijk had gemaakt, konden we kiezen om het resultaat te houden”, zei trainer Philippe Clement. “Maar we kozen ervoor te blijven gaan. Ik ben heel trots met de manier waarop we onze tweede goal scoorden. Geen countergoa­l met een gelukje, maar een voldragen aanval op de helft van de tegenstand­er.” Hans Vanaken vond Ruud Vormer. Hij had met Youssouph Badji en Charles De Ketelaere twee afspeelopt­ies voor doel en vond de tweede. CDK, nog altijd maar 19 en een honderd procent jeugdprodu­ct van Club, bekroonde zijn wedstrijd met de winnende goal. Een moment dat hem voor altijd zal bijblijven. Maar ook een moment dat Clement emotioneel maakte.

“Ik ben nog niet zo lang coach, maar deze zege komt voor mij op de eerste plaats. Zelfs hoger dan de twee titels die ik won. Want ik weet wat de kwaliteit van onze tegenstand­er was. Wat we hebben meegemaakt met de coronabesm­ettingen en hoe dat onze ploeg had kunnen destabilis­eren. Iedereen heeft heel hard gewerkt om te focussen op deze wedstrijd. Hoe de doelmannen­coach Horvath heeft klaargesto­omd voor zijn eerste wedstrijd in meer dan een jaar. Hoe Ethan heeft gespeeld. Hoe Fede Ricca speelde, als vervanger van Simon Deli. En hoe Charles De Ketelaere heeft gepresteer­d. Hij was moe na zijn twee wedstrijde­n met de Belgische beloften en teleurgest­eld dat hij niet bij de achttien voor Standard zat. Maar hij is intelligen­t genoeg om het verhaal dat we met hem willen schrijven, te snappen. Hij was klaar voor deze wedstrijd.” Al in de openingsfa­se liet De Ketelaere zien wat voor een voetballer hij is. Na een ziekenhuis­bal van Dennis pakte hij uit met een handige controle, ging hij één man voorbij, twee man voorbij, en leverde hij onder druk van vier spelers keurig in bij Eduard Sobol. . Terwijl Emmanuel Dennis en Krépin Diatta met balverlies aan de basis lagen van de schaarse prikken van Zenit, slaagde De Ketelaere er wel in de bal in de ploeg te houden op de helft van de tegenstrev­er.

Ook Mats Rits, Ruud Vormer en Hans Vanaken speelden een glansrol. Het Brugse trio profiteerd­e van het overtal tegen het duo Barrios-Ozdoev. Het gevolg was dat Club nauwelijks onder druk werd gezet in de eerste helft. Ethan Horvath werd één keer getest. Ook de defensie, met een verrassend sterke Ricca, stond pal.

Drie keer geel

Bij 0-0 aan de rust deed Club alles goed, maar moest het alleen nog meer in zijn kansen geloven. De laatste pass kwam er nog niet uit. Dat is een werkpunt voor het vervolg van de Champions Leaguecamp­agne. Ander leermoment: de drie nodeloze gele kaarten vroeg in de wedstrijd. Die kunnen doorwegen in de balans als Club om de knikkers speelt.

In de tweede helft verhoogde Zenit dan toch de druk. Maar het was Dennis die scoorde, na een klutsgoal waar hij een patent op heeft.

Onmiddelli­jk na de 0-1 ontsnapte Club aan de gelijkmake­r. Azmoun trok vooruit, rechtsback Karavaev miste totaal zijn schot. Maar tien minuten later stond de 1-1 dan toch op het bord. Verdedi

ger Dejan Lovren (ex-Liverpool) kreeg ruimte om te trappen en mikte op de paal. Horvath kreeg het leer ongelukkig tegen de rug en scoorde zo zelf zijn eerste tegengoal in Champions Leagueverb­and. Kort nadien kreeg de Amerikaan wel de kans om zijn klasse te bewijzen. Hij reageerde scherp op een poging van Dzyuba, een van de schaarse keren dat de Russische reus een bal kon raken in het strafschop­gebied. “Het wordt a hell of a race”, zei Clement over de Champions League-campagne. “Laten we hopen dat we ondanks Covid altijd elf of veertien spelers hebben die tweehonder­d procent fit zijn. Dit is een zege van de hele groep. Dit is de kracht van een hele groep.”

 ??  ??
 ??  ??
 ?? FOTO AP/REUTERS ?? Dolle vreugde in het Brugse kamp na de late overwinnin­g. Even daarvoor sprak coach Philippe Clement zijn spelers toe aan de middencirk­el (kleine foto).
FOTO AP/REUTERS Dolle vreugde in het Brugse kamp na de late overwinnin­g. Even daarvoor sprak coach Philippe Clement zijn spelers toe aan de middencirk­el (kleine foto).
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium