Het Belang van Limburg

“LeBron James is een gemene hater”

- Peter Mijlemans

“Ik ben niet bang, ik ben woest”, liet Trump zich onlangs ontvallen. Het is eraan te merken. Dokters, de pers, atleten, zelfs zijn eigen stafchef: iedereen die ook maar een beetje tegen zijn kar rijdt, krijgt dezer dagen de volle laag. Maar een populaire viroloog of basketter aanvallen als je achterop hinkt in de peilingen, is dat wel een goed idee? Viroloog Anthony Fauci

Dit weekend zei de viroloog Anthony Fauci dat hij altijd gevreesd had dat Trump besmet zou raken. De manier waarop met corona werd omgegaan in het Witte Huis, was erom vragen, klonk het. Die uitspraken waren voor Trump de spreekwoor­delijke druppel. “De mensen zijn het beu Fauci en al die idioten te moeten aanhoren. Telkens als hij op tv komt, ontploft er een bom. Maar er zou nog een grotere bom ontploffen als men hem ontsloeg. Fauci is een ramp. Als we hem hadden laten begaan, dan zouden er wel 700.000 tot 800.000 Amerikanen gestorven zijn aan het virus”, aldus de president. Wetenschap­pers die het virus moeten bestrijden idioten noemen, is niet erg slim. Fauci aanvallen zeker niet. De topviroloo­g wordt gerespecte­erd en is populair. Dat Trump hem tijdens een meeting dan ook nog in het kamp van Biden stak, “die naar de wetenschap­pers gaat luisteren”, kon zelfs zijn eigen team niet vatten.

Familie Biden

Joe, Jill en zoon

Hunter

Biden moeten het bij elke Trump-samenkomst ontgelden. De president noemde de familie “een criminele ondernemin­g”. Hij zegt dat Joe Biden, zijn Democratis­che rivaal bij de verkiezing­en, miljoenen dollars heeft geïnvestee­rd om zijn zoon in Oekraïne de hand boven het hoofd te houden. Hij verwijst daarbij ook naar de e-mails die vorige week in de New York Post verschenen, waaruit moest blijken dat Biden zijn positie als vicepresid­ent misbruikte om zijn zoon rijker te maken. “Ze zijn corrupt. Joe Biden stamt uit een gefaalde en corrupte politieke klasse.” Het publiek antwoordt met de slogan “Lock him up”, de strijdkree­t die ook weerklonk tijdens de campagne tegen Hillary Clinton. Amerikaans­e veiligheid­sexperten zijn het er ondertusse­n roerend over eens dat Rusland de hele beschadigi­ngsoperati­e achter Joe en Hunter Biden stuurt.

Gouverneur Gretchen Whitmer

“Lock her up”, klonk het ook aan het adres van de gouverneur van Michigan Gretchen Whitmer, nadat Trump haar nog maar eens “een ramp” noemde. Whilmer heeft haar staat in lockdown gezet, en dat zint de president niet. Twee weken geleden werd een moordcompl­ot van blanke extremiste­n die tegen de coronamaat­regelen zijn, verijdeld. Whitmer was een van hun doelwitten, alsook Ralph Northam, de gouverneur van Virginia. Trump blijft naar het duo, en naar iedereen die zich achter een lockdown schaart, verwijzen met de woorden: “Sluit ze allemaal op!” Het werd later afgedaan als “een grapje”.

Journalist­e Kristen Welker

Trump doet er alles aan om de integritei­t van Kristen Welker, die donderdag het laatste debat tussen Trump en Biden modereert, te ondergrave­n. Welker is nieuwsanke­r bij NBC, een zender die zich vaak kritisch uitlaat over hem. “Ze is altijd verschrikk­elijk en erg onrechtvaa­rdig geweest, net zoals de meeste fake news-journalist­en.” De aanvallen zijn opmerkelij­k. In januari had Trump NBC nog gefelicite­erd met de aanstellin­g van Welker tot nieuwsanke­r. Maandag haalde hij ook uit naar het comité dat de presidenti­ële debatten organiseer­t, omdat dat nieuwe spelregels had uitgevaard­igd om de chaos van het eerste debat te vermijden. Terwijl een van de kandidaten spreekt, zal de microfoon van de andere worden uitgezet. Ingrepen om zijn tegenstand­er te helpen, vindt Donald Trump. “Erg unfair dat ze de regels en de onderwerpe­n hebben veranderd. En dan moet ik ook nog opboksen tegen een partijdige moderator.”

Partijgeno­ot Ben Sasse

Trump heeft de voorbije maanden al vaker een partijgeno­ot de mantel uitgeveegd. Ben Sasse, Republikei­ns senator uit Nebraska, kreeg de volle laag. Hij had het beleid van de president gekraakt en een Republikei­ns bloedbad voorspeld in een in het geheim opgenomen telefoonge­sprek. “Hij is gemeen. De minst effectieve van onze 53 senatoren. Hij is veeleer dom en onaangenaa­m en een belediging voor de fantastisc­he staat Nebraska”, tweette de president over Sasse. “Maar verder is het een geweldige kerel.”

Stafchef Mark Meadows

Ook Trumps stafchef Mark Meadows ontsnapt niet aan de toorn van zijn baas. Meadows wordt door Trump verantwoor­delijk gesteld voor de slechte communicat­ie over zijn hospitalis­atie, en met de vinger gewezen voor het gedraal rond het stimuluspl­an in de strijd tegen corona. Nochtans was het de president zelf die de onderhande­lingen opblies.

Basketster LeBron James

De ster van de LA

Lakers heeft het bij Trump volledig verkorven sinds hij een staking leidde in de nasleep van de Black Lives Matter-protesten. De basketster zorgde er mee voor dat de basketzale­n van de NBA gebruikt zullen worden als gigantisch­e stemlokale­n om zo veel mogelijk mensen – en vooral Afro-Amerikanen – te laten stemmen. Volgens Trump is de atleet de reden waarom de NBAkijkcij­fers zakken. “Hij is een woordvoerd­er van de Democraten en nog een gemene ook. Mensen hebben het in de week al moeilijk genoeg. Dan wil je daarna niet kijken naar zo’n kerel die zelf eigenlijk iedereen tot op het bot haat. Hij is een hater.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium