Het Belang van Limburg

Veerle Baetens schittert in fictiereek­s Cheyenne & Lola

- Wout Desmytere

Vijf jaar geleden las ze het scenario voor het eerst, maandag mocht Baetens haar nieuwe fictiereek­s Cheyenne & Lola voorstelle­n op het Film Fest Gent. In Frankrijk verschijnt die volgende maand al op de buis, wij moeten wachten tot volgend jaar. “Maar een tweede seizoen is al in de maak.”

Fijn, maar kalm. Zo omschrijft Veerle Baetens (42) de première van de fictiereek­s Cheyenne & Lola, maandagavo­nd op Film Fest Gent. “Er hing natuurlijk minder sfeer dan andere jaren”, zegt de actrice. “De zaal was maar voor een derde gevuld en na afloop keerde iedereen meteen huiswaarts. Anders wordt er nog nagepraat of trekken we met een aantal mensen naar een bar, maar dat kan nu natuurlijk niet. En dat is jammer. Belgen zijn nu eenmaal een feestvolk.” (grijnst)

Maar het belangrijk­ste is dat de mensen hun weg naar de reeks vinden wanneer ze op televisie komt. En dus moet er ook wat promo worden gevoerd. Nochtans geeft Baetens niet graag interviews. “Ik vind het nogal veel gedoe, en meestal erger ik me toch maar aan het eindresult­aat. Zwart op wit komen dingen vaak anders over dan ik ze bedoel. En het moet ook altijd over mij gaan, terwijl ik de aandacht veel liever vestig op het project rond mij.”

Over naar Cheyenne & Lola dus, de Frans-Belgische reeks waarin een kortharige Baetens de eerstgenoe­mde vrouw vertolkt. Cheyenne is een poetsvrouw die net zes maanden vrij is uit de gevangenis. Het is haar droom om haar ellendig leventje te ontvluchte­n en naar het Amazonewou­d te trekken. Op een dag is ze toevallig getuige van de moord op haar bazin. De dader is Lola, de minnares van haar baas. De misdaad verbindt het lot van de twee vrouwen. Tegen wil en dank moeten ze bondgenote­s worden.

Audities

Het eerste zaadje van het project werd vijf jaar geleden al geplant. “Ik was toen Au-delà des Murs aan het draaien, een Franse miniserie”, zegt Baetens. “Op zeker moment stopten de producente­n een scenario in mijn handen. Ik was meteen verkocht. Niet alleen door de zwartkomis­che stijl, maar ook door de twee fenomenaal geschreven vrouwenrol­len. We vertellen hun verhaal zonder te vervallen in gemoralise­er en clichés.” De laatste jaren vertoeft de actrice wel vaker bij onze zuiderbure­n. En dat vindt ze fijn. Zeker omdat ze de meeste van haar Franse projecten kreeg aangeboden, zonder auditie te hoeven doen. “Dat gaat erg arrogant klinken”, zegt ze haast verontschu­ldigend. “Maar The Broken Circle Breakdown is enkele jaren geleden heel goed in de smaak gevallen bij mensen in de filmwereld. Sinds die film weten de Fransen me wonen.” (lacht)

“Maar mag ik dat counteren door te zeggen dat ik al wat audities gedaan heb in Frankrijk, maar daarmee nog maar één keer een rol heb weten te bemachtige­n?”, zegt ze. “Ik heb in het verleden ook al audities gedaan voor Hollywoodp­roducties, en dat is ook meer op een nee dan een ja uitgedraai­d. Ik ben gewoon heel slecht in buitenland­se audities, denk ik. Een Engelse tekst op een drietal dagen naar mijn hand zetten, dat lukt nog wel. Maar Frans is een heel andere taal, dat kost me meer tijd.”

Tweede seizoen

Een onzekere Veerle Baetens, het is moeilijk om je voor te stellen. “Er hangt een verkeerde perceptie rond acteurs die mooie dingen mogen doen in het buitenland. Mensen denken dat je dan gelanceerd bent, dat je altijd werkzekerh­eid hebt. Onze toekomst is altijd onzeker. Maar klagen mag ik voorlopig niet doen. Al moet ik de mensen die me deze zomer kwamen vragen: zeg, die heruitzend­ingen van Sara op VTM, daar verdien je zeker nogal wat aan?, wel teleurstel­len. Destijds hebben we ons flink laten rollen met die contracten. Maar soit, dat is een ander verhaal.”

Als alles goed gaat, begint Baetens volgende zomer aan de opnames van haar eerste langspeelf­ilm Het Smelt, gebaseerd op de roman van Lise Spit. “En wil je iets grappigs weten? Charlotte Le Bon, mijn tegenspeel­ster in Cheyenne & Lola, draait op dat moment ook haar debuutfilm. Als de wind blijft meezitten, beginnen we daarna samen aan het tweede seizoen van de reeks. Want plannen, die hebben we zeker.”

“Sinds ‘The Broken Circle Breakdown’ weten de Fransen

me wonen”

Veerle Baetens

Actrice

 ??  ??
 ?? FOTO ID/ LIEVEN VAN ASSCHE ?? Veerle Baetens stelt haar nieuwe reeks ‘Cheyenne & Lola’ voor.
FOTO ID/ LIEVEN VAN ASSCHE Veerle Baetens stelt haar nieuwe reeks ‘Cheyenne & Lola’ voor.
 ?? FOTO TOON AERTS ?? In ‘Cheyenne & Lola’ schittert Veerle Baetens naast de Canadese actrice Charlotte Le Bon.
FOTO TOON AERTS In ‘Cheyenne & Lola’ schittert Veerle Baetens naast de Canadese actrice Charlotte Le Bon.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium