Het Belang van Limburg

Alle andere provincies bevinden zich in niveau 4. Limburg zit als enige provincie nog in niveau 3

Met 306 besmetting­en op 100.000 inwoners zit Limburg nog als enige provincie in niveau 3.

- Koen Snoekx

Een provincie belandt in niveau 4 als op twee weken tijd de kritische drempel van 400 besmetting­en of 14 hospitalis­aties op 100.000 inwoners wordt overschred­en. Alle provincies bevinden zich in niveau 4, behalve Limburg. Luik scoort het slechtst en telt met 1.511 besmetting­en op 100.000 inwoners liefst vijf keer zoveel gevallen als Limburg. Liefst 27,4% van de Luikenaren die een test afleggen, is positief.

Van alle Limburgse gemeenten kleurt enkel Voeren dieprood. Met 1.126 besmetting­en op 100.000 inwoners heeft Voeren bijna vier keer zoveel besmetting­en als het Limburgse gemiddelde. Voor een stuk is dat te verklaren doordat Voeren gesandwich­t zit tussen het zwaar getroffen Nederlands-Limburg en Wallonië.

Opmerkelij­k is dat Alken met 51 nieuwe besmetting­en op twee weken tijd opnieuw zwaar getroffen wordt, terwijl het virus op andere Haspengouw­se gemeenten duidelijk veel minder vat krijgt. Halen scoort het best, met 11 besmetting­en op twee weken tijd.

Prof. biostatist­iek Christel Faes:

“Tot 900 besmetting­en per dag in Limburg bij ongewijzig­d gedrag”

Limburg zit met 306 besmetting­en op 100.000 inwoners nog als enige provincie in niveau 3, alle andere provincies bevinden zich in niveau 4. Binnen Limburg kleurt Voeren wel dieprood met bijna vier keer zoveel besmetting­en als het Limburgse gemiddelde. Halen is de beste coronaleer­ling van onze provincie.

Volgens de befaamde coronabaro­meter, die ondertusse­n klaar is maar nog niet door het Overlegcom­ité is voorgestel­d, belandt een provincie in niveau 4 wanneer op twee weken tijd de kritische drempel van 400 besmetting­en of 14 hospitalis­aties op 100.000 inwoners wordt overschred­en. Limburg zit met 306 besmetting­en op 100.000 als enige provincie in ons land nog in niveau 3. Alle andere provincies bevinden zich in niveau 4. Luik scoort het slechtst en telt met 1.511 besmetting­en op 100.000 inwoners liefst vijf keer zoveel gevallen als Limburg. In Luik is de positivite­itsratio ondertusse­n opgelopen tot maar liefst 27,4 procent, wat betekent dat ruim één op de vier Luikenaren die een test afleggen positief zijn. In Limburg zijn momenteel 7,8 op 100 testen positief. In onze provincie testten er de afgelopen week gemiddeld 250 mensen per dag positief op het virus. Met een reproducti­egetal van 1,486 - 100 besmette mensen steken 148 andere mensen aan - blijft de epidemie verder groeien in Limburg.

Voeren kleurt dieprood

Van alle Limburgse gemeenten kleurt enkel Voeren dieprood. Met 1.126 besmetting­en op 100.000 inwoners heeft Voeren bijna vier keer zoveel besmetting­en als het Limburgse gemiddelde. De afgelopen twee weken liepen 47 Voerenaren een coronabesm­etting op. “Voor een kleinere gemeente als Voeren zijn er dat relatief veel”, zegt Joris Gaens, burgemeest­er van Voeren. “Wellicht is dat hoge cijfer voor een stuk te verklaren omdat we gesandwich­t zitten tussen het zwaar getroffen Nederlands-Limburg en Wallonië. Ruim 30 procent van de Voerenaren zijn Franstalig dus er wordt van hieruit heel wat gependeld naar Luik en de rest van Wallonië.” De jongste besmette Voerenaar is 18 jaar, de oudste 87. “Het virus kan iedereen treffen, dus we moeten zeer waakzaam zijn.” Voeren telt maar één huisarts en die draait vandaag overuren. “Iedereen die getest moet worden, komt bij mij terecht”, zegt huisarts Guy Ernon. “Alleen al afgelopen maandag heb ik op één dag een twintigtal testen moeten afnemen. Daarom denken we eraan om in Voeren een triagepost te openen, waar een verpleegku­ndige mij kan bijstaan met het testen.” Huisarts Guy Ernon heeft de indruk dat de meeste Voerenaren besmet raken op het werk en het virus thuis doorgeven aan andere leden van hun gezin. “Eén van mijn patiënten is ondertusse­n met Covid-19 in het ziekenhuis beland, al is die persoon ondertusse­n gelukkig ontslagen.”

Acht gemeenten boven drempel

Na Voeren circuleert het coronaviru­s momenteel het meest in Hamont-Achel, dat 67 nieuwe besmetting­en op twee weken telt oftewel 469 gevallen op 100.000. “Die besmetting­en zijn verspreid over de hele gemeente. Het is niet zo dat we in Hamont-Achel één bepaalde school, rusthuis of sportclub hebben met veel besmetting­en”, zegt burgemeest­er Rik Rijcken. “Opvallend is ook dat er bij die besmetting­en heel weinig kinderen en oudere mensen zitten. Het merendeel van de besmetting­en zit in de leeftijdsg­roep van 20 tot 60 jaar.” Goed nieuws is volgens Rijcken dat het aantal nieuwe besmetting­en de laatste dagen wat lijkt te stabiliser­en. “We volgen de situatie in ieder geval op de voet op.” Rijcken vindt het belangrijk dat zijn inwoners zich aan de regels houden, maar gunt hen wel nog een verzetje. “Komend weekend is het Hamont Kermis. We hebben beslist om deze toch te laten plaatsvind­en, al zal dat natuurlijk wel gebeuren met de nodige voorzorgsm­aatregelen zoals looplijnen en handgels.” Naast Voeren en Hamont-Achel hebben nog zes andere Limburgse gemeenten de symbolisch­e drempel van 400 besmetting­en op 100.000 inwoners op twee weken tijd overschred­en. Het gaat om Beringen (incidentie van 455), Heusden-Zolder (440), Alken (439), As (425), HouthalenH­elchteren (403) en Maasmechel­en (401).

Herstappe virusvrij

Opmerkelij­k is dat Alken met 51 nieuwe besmetting­en op twee weken tijd opnieuw zwaar getroffen wordt, terwijl het virus op andere Haspengouw­se gemeenten duidelijk veel minder vat krijgt. Halen scoort momenteel het beste in Limburg met 11 nieuwe besmetting­en op twee weken tijd of een incidentie van 116. “Tot vorige week hadden we vier besmetting­en op twee weken, nu elf dus ook in onze gemeente gaat het aantal nieuwe gevallen in stijgende lijn”, zegt Erik Van Roelen, burgemeest­er van Halen. “We moeten dus heel attent blijven, al merk ik wel dat de Halenaren zich goed aan de regels houden.” In Halen is de oudste besmette inwoner 59 jaar.

“Het virus circuleert gelukkig niet bij 70-plussers, want zij hebben natuurlijk het hoogste risico om aan Covid-19 te overlijden. Zo is ook het rusthuis in Halen gelukkig nog altijd besmetting­svrij.” Ook Nieuwerker­ken is met 9 nieuwe besmetting­en en een incidentie van 129 bij de beste leerlingen. Het kleine Herstappe blijft voorlopig als enige Limburgse gemeente virusvrij.

 ?? FOTO KAREL HEMERIJCKX ?? In onze provincie testten er de afgelopen week gemiddeld 250 mensen per dag positief op het virus. Met een reproducti­egetal van 1,486 100 besmette mensen steken 148 andere mensen aan blijft de epidemie verder groeien in Limburg.
FOTO KAREL HEMERIJCKX In onze provincie testten er de afgelopen week gemiddeld 250 mensen per dag positief op het virus. Met een reproducti­egetal van 1,486 100 besmette mensen steken 148 andere mensen aan blijft de epidemie verder groeien in Limburg.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium