Het Belang van Limburg

Inwoners krijgen het voor het zeggen in nieuw participat­iebeleid

- Eddy Vandoren

BURGERINSP­RAAK LANAKEN Het gemeentebe­stuur van Lanaken gaat haar inwoners via vernieuwde vormen van inspraak en participat­ie een stem geven in het gemeenteli­jk beleid. Zo komen er enkele nieuwe organen en platformen.

In eerste instantie lanceert de gemeente het digitaal participat­ieplatform ‘De Stem van L’. “Via die website vraagt de gemeente naar de mening van haar inwoners. Op die manier willen we dat beleidsbes­lissingen ook een breed draagvlak krijgen”, zegt schepen Sofie

Martens (Open Vld). Een eerste bevraging gaat bijvoorbee­ld over de naamgeving van het gebouw waarin nu de bib, de dienst erfgoed, het Huis van het Kind en de Spelotheek gehuisvest zijn.

Ook de adviesrade­n krijgen een update. “Er zijn nu maar liefst 16 adviesrade­n van de oude stempel”, zegt afdelingsh­oofd Eric Eurlings. “Die willen we moderniser­en en terugbreng­en tot zes raden met daaraan een burgerplat­form gekoppeld. Zo kunnen niet alleen de honderden vereniging­en, maar ook de Lanakenare­n zelf hun zegje doen over de verschille­nde beleidsdom­einen. Nieuw daarbij is het Forum voor Vrije Tijd en Welzijn dat de oude raden verenigt.”

Wijkaanspr­eekpunten

Ook nieuw is dat de gemeente gaat werken met L-budgetten. “Vanaf 2021 maken we jaarlijks 35.000 euro vrij om lokale initiatiev­en te realiseren. Met dit ‘burgerbudg­et’ kunnen onze inwoners bijvoorbee­ld een ontmoeting­shoekje, een wijkprojec­t of een initiatief om de sociale cohesie te verbeteren zelf financiere­n. Volgend jaar starten we met het project in Rekem en Neerharen. Daarna volgen ook de andere deelgemeen­ten.” Ten slotte installeer­t de gemeente wijkaanspr­eekpunten of WAP’s in de deelgemeen­ten waar nu al een dorpsresta­urant aanwezig is. “Een buurtzorgm­edewerker wordt het aanspreekp­unt en de vertrouwen­spersoon die rechtstree­ks in contact staat met de inwoners. Hij zal na de dorpsresta­urants ter beschikkin­g staan van de inwoners. In Kesselt en Smeermaas, waar geen dorpsresta­urant is, sluit hij aan op een informele koffieklet­s.”

 ?? FOTO EVA ?? Eric Eurlings stelde het nieuwe Forum voor Vrije Tijd en Welzijn voor.
FOTO EVA Eric Eurlings stelde het nieuwe Forum voor Vrije Tijd en Welzijn voor.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium