Het Belang van Limburg

Wellense regisseur duikt in herinnerin­gen voor kortfilm

- Nele Coune

THE MEMORY SHOP

WELLEN

De vlinders in je buik nog eens laten rondvliege­n tijdens je eerste kus. Opnieuw een traantje wegpinken wanneer je partner het jawoord geeft. Of nog één keer de verse geur van grootmoede­rs zelfgemaak­te wafels opsnuiven. In het toekomstbe­eld dat Christiaan Neu schetst in zijn nieuwste kortfilm is het perfect mogelijk. Er is slechts één adres: The Memory Shop, een soort welnesscen­trum waar je een gekozen herinnerin­g met al je zintuigen kan herbeleven.

Melancholi­e

“Ik ben zelf nogal vatbaar voor melancholi­e. Ik denk vaak terug aan mijn kindertijd in Kuringen of droom wel eens weg bij het doorblader­en van een fotoalbum”, legt de Wellense regisseur uit. “Vandaar het idee: wat als je nog een stapje verder kan gaan? Als het niet bij dromen hoeft te blijven, maar je die momenten echt kan herbeleven.”

The Memory Shop neemt ons mee naar 2036. Een dame (Katelijne Damen) brengt er een bezoek aan het belevingsc­entrum om een herinnerin­g aan haar intussen dementeren­de echtgenoot (Herman Gilis) terug boven te halen. Achteraf wil ze de digitale versie - nog zo’n extraatje van het centrum, dat geleid wordt door het personage van Lucas Van den Eynde mee naar huis nemen. “De film bevat futuristis­che elementen, maar het is eigenlijk een liefdesver­haal. Wat betekent het om verliefd te zijn? Wat als je partner aan dementie lijdt? Het wordt dan nog belangrijk­er om herinnerin­gen te koesteren.”

Lommelse Sahara

De film van zeventien minuten is het resultaat van zes draaidagen, die zich ook in Limburg afspeelden. “We hebben een dag in Zuidzicht in Hasselt gedraaid. Verder kozen we enkele zonnige dagen uit voor opnames in de Lommelse Sahara.” Alleen de Memory Shop zelf bevindt zich niet binnen onze provincieg­renzen. Die locatie spotte Christiaan tijdens een avondje tv-kijken. “In het programma Tipsy bracht Kat Kerkhofs een bezoek aan Health House in Heverlee. Die ruimte sprak mij meteen aan.” De kortfilm is dan wel Vlaams, maar kreeg toch een Engelse titel. “Enerzijds omdat The Memory

Shop moet overkomen als een keten, die je in eender welke stad zou kunnen terugvinde­n. Een beetje zoals McDonald’s. Anderzijds is het natuurlijk interessan­t voor het internatio­nale circuit van filmfestiv­als.”

Nominaties

The Memory Shop ging eind vorig jaar in première op het Kortfilmfe­stival in Leuven en wist sindsdien enkele mooie selecties binnen te halen. “Ik ben vooral trots op de nominaties voor het Cinequest Film Festival in San Jose en het HollyShort­s Film Festival in Hollywood.

Als je op zo’n festival in de kijker loopt of wint, beland je op de longlist voor de Oscars. Zo’n selectie uit duizenden inzendinge­n is een mooie erkenning.” Intussen werkt de Wellenaar aan zijn eerste langspeelf­ilm. “Het scenario - over een menselijk drama is klaar. Op dat vlak was de lockdown een heel productiev­e periode. (lacht) Ik geloof er zelf heel hard in en de eerste reacties zijn alvast positief.”

 ?? FOTO KOBE SCHEPERS ?? Regisseur Christiaan Neu tijdens de opnames van ‘The Memory Shop’.
FOTO KOBE SCHEPERS Regisseur Christiaan Neu tijdens de opnames van ‘The Memory Shop’.
 ?? FOTO RR ?? ‘The Memory Shop’, Canvas, zaterdag, 23.35 uur
In de kortfilm brengt een dame een bezoek aan The Memory Shope om de herinnerin­g aan haar intussen dementeren­de echtgenoot boven te halen.
FOTO RR ‘The Memory Shop’, Canvas, zaterdag, 23.35 uur In de kortfilm brengt een dame een bezoek aan The Memory Shope om de herinnerin­g aan haar intussen dementeren­de echtgenoot boven te halen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium