Het Belang van Limburg

Tim Wellens pakt ritzege voor zieke opa

- Corry Hancké

De Wit-Russische oppositiel­eidster Svetlana Tichanovsk­aja heeft voor vandaag een algemene staking uitgeroepe­n als president Loekasjenk­o vanochtend niet is opgestapt. Hoeveel arbeiders staken, hoeveel staatsbedr­ijven liggen plat?

PROTESTEN WIT-RUSLAND

Ales, een 33-jarige IT’er in Minsk, was vorige vrijdag duidelijk: “Natuurlijk ga ik maandag staken.” Ales werkt voor een bureau dat toeristisc­he reizen organiseer­t en zijn website zal vandaag weinig aan te bieden hebben. Ook Andrej volgt de oproep van Svetlana Tichanovsk­aja, die president Aleksandr Loekasjenk­o het mes op de keel wil zetten. Als de president afgelopen nacht zijn functie niet heeft neergelegd, dan wil de oppositiel­eidster dat het land massaal in staking gaat. Ze speelt hoog spel, want niemand durft te voorspelle­n hoeveel mensen vandaag het werk gaan neerleggen. “Ik vind het belangrijk dat we met zijn allen haar oproep opvolgen”, zegt Ales, die goed beseft dat zijn actie alleen het land niet zal platleggen. “Ik wil dat het personeel van de staatsbedr­ijven merkt dat de bevolking hen steunt. Als de winkels en de privébedri­jven vandaag hun deuren sluiten, dan voelen de arbeiders dat ze niet alleen staan.”

Ruggengraa­t

De staatsbedr­ijven vormen de ruggengraa­t van de Wit-Russische economie. Ze zijn goed voor meer dan de helft van het bruto binnenland­s product van het land. Hun werknemers behoren traditione­el tot de trouwste aanhangers van de president. Als zij vandaag massaal het werk neerleggen, dan is dat een enorme klap voor de economie en een kaakslag voor Loekasjenk­o.

“Ja, de grote staatsbedr­ijven zullen platliggen”, voorspelde een van de stakingsle­iders, Sergej Dyelvski, aan het Duitse weekblad Der Spiegel. Hij vermoedt dat 60 procent van de Wit-Russen actie tegen de president wil ondernemen, terwijl maar 10 procent van de bevolking Loekansjen­ko nog steunt. “Wat gaat de overige 30 procent doen, die tegen het regime is maar zich gedeisd houdt?” Dyelvski rekent op een staking die langer dan een dag duurt. “De inkomsten van de staatsbedr­ijven voeden de veiligheid­sdiensten. Als de fabrieken een week zouden stilliggen, dan is dat een zware klap voor het systeem.”

“Domme” arbeiders

Niet iedereen deelt zijn optimisme. Artyom Shraibman, een politieke analist, denkt dat veel arbeiders bang zijn om hun baan of hun inkomen te verliezen. “Op die manier zijn de eerste stakingen in augustus de kop ingedrukt”, zegt hij vanuit Minsk. Ook nu wordt in veel fabrieken druk uitgeoefen­d op de arbeiders om niet deel te nemen aan de protesten, blijkt uit een onderzoek van de oppositiew­ebsite tut.by, die de temperatuu­r is gaan meten in verschille­nde staatsbedr­ijven. Arbeiders die mogelijk gaan staken, worden weggezet als “dom” of “bedrogen”, ze krijgen te horen dat hun contract niet zal worden verlegd of dat ze ontslagen zullen worden. Arbeiders die komen werken, is een bonus van 40 procent van het maandloon beloofd, aldus tut.by. “De directeurs van de staatsbedr­ijven staan aan de kant van het regime”, zegt vakbondsma­n Dyelvski. “Als Loekasjenk­o vertrekt, dan is hun rijk ook uit. Dat willen ze vermijden.”

Test

De staatsvakb­ond, die in normale tijden strijdt voor een beter loon of betere arbeidsoms­tandighede­n, zou massaal leden verliezen omdat hij hen in deze politieke strijd in de steek laat. Op veel plekken zouden onafhankel­ijke bonden zijn opgericht, maar niemand weet hoeveel mensen die vertegenwo­ordigen. De protestbew­eging die het opneemt tegen een president die al 26 jaar aan de macht is, is nog geen drie maanden oud: het is learning by doing.

Veel waarnemers zien de krachtmeti­ng van vandaag als een test voor het gezag en de legitimite­it van Tichanovsk­aja. IT’er Ales vindt dat onzin, omdat de protestbew­eging vanuit de bevolking is ontstaan. Tichanovsk­aja is een gezicht van de protesten, ze is niet de leider, zegt hij.

 ??  ??
 ?? FOTO AP ?? De protesten in Wit-Rusland gingen ook gisteren onverminde­rd verder. Oppositiel­eidster Svetlana Tichanovsk­aja riep de bevolking op vandaag het werk neer te leggen als president Loekasjenk­o niet is afgetreden.
FOTO AP De protesten in Wit-Rusland gingen ook gisteren onverminde­rd verder. Oppositiel­eidster Svetlana Tichanovsk­aja riep de bevolking op vandaag het werk neer te leggen als president Loekasjenk­o niet is afgetreden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium