Het Belang van Limburg

Herfstvaka­ntie met twee dagen verlengd om crisis te bezweren

- ONDERWIJS BRUSSEL Arnout Gyssels en Hannes Heynderick­x

Vlaams minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA) verlengt de herfstvaka­ntie tot en met 11 november. Een nieuw advies van de virologen vroeg om een “time-out” voor de secundaire scholen in te lassen. “Ik excuseer mij bij de ouders die een oplossing moeten zoeken”, zegt Weyts.

Minister-president Jan Jambon (N-VA) was categoriek in de tvstudio’s: er was geen noodzaak om de maatregele­n aan te scherpen in Vlaanderen. Eerst moest het effect van de huidige maatregele­n duidelijk worden. “Die zijn per slot van rekening nog geen week van kracht.”

Een paar uur later viel een communiqué binnen van zijn minister van Onderwijs Ben Weyts (N-VA). De herfstvaka­ntie zal dan toch een halve week langer duren. “We doen nu een inspanning van twee dagen om de scholen daarna opnieuw te kunnen openen tot de kerstvakan­tie.” Opmerkelij­k, want tot voor kort wilde Weyts hemel en aarde bewegen om leerlingen toch maar naar school te laten gaan. Van afstandson­derwijs wilde hij zelfs niet weten, ook al schakelde het onderwijs over naar code oranje en staat de barometer nationaal zelfs op rood. Een verlenging van de herfstvaka­ntie – zoals die in Franstalig België op tafel lag – werd afgewezen. “Met de schade die werd opgelopen in de lockdown van vorig jaar in het achterhoof­d, kunnen we elke schooldag goed gebruiken”, aldus Weyts.

Maar gisteren kwam een nota van de virologen binnen op zijn kabinet. Daarin werd gepleit om de scholen even dicht te houden nu de epidemie in een superversn­elling zit. “Een time-out”, noemen de virologen het. “Het liefst zo snel mogelijk. Zo kunnen we de circulatie van het virus even onderbreke­n. Daarna kan het onderwijs weer met een schone lei beginnen en kunnen we doorgaan tot aan de kerstvakan­tie.”

Politieke motieven

Maar er speelden ook politieke motieven mee. In de vooravond stond immers een overleg gepland tussen de premier en de ministersp­residenten. “Daar lag op tafel om zo snel mogelijk, deze week al, de herfstvaka­ntie te laten beginnen in het secundair onderwijs”, klinkt het in federale kringen. “Elke dag die deze week gewonnen is, is goud waard. Wetenschap­pers noemen het een circuit breaker om de verdere verspreidi­ng van het virus te stoppen.” Toen Weyts vernam dat een nieuw overleg gepland stond, nam hij de vlucht vooruit en begon hij de onderwijsp­artners af te bellen. Telefoontj­es die “maximaal vijf minuten” mochten duren, gaf hij mee. Het moest dus snel gaan. “Geen plezante beslissing om te nemen”, klinkt het op zijn kabinet. “Zeker niet als je weet dat we door de lockdown en het uitvallen van leerkracht­en al zo veel lesuren zagen verloren gaan.”

Overal anders

Maar uiteindeli­jk gaf Weyts dus toch gehoor aan de oproep van de experts, en verlengt hij de vakantie met twee dagen (met 11 november erbij drie dagen). De beslissing is deels in lijn met wat de virologen voorstelde­n, al wilden zij liefst zo snel mogelijk terugschak­elen op afstandson­derwijs, zeker voor het middelbaar. Maar dat is (nog) niet aan de orde in Vlaanderen, in tegenstell­ing tot Wallonië. Want elke gemeenscha­p neemt andere maatregele­n. In de Franse Gemeenscha­p start vanaf donderdag al afstandson­derwijs. De Duitstalig­e Gemeenscha­p kiest voor een week extra na de herfstvaka­ntie. Bij ons blijft het dus bij een paar dagen langer na de herfstvaka­ntie. Weyts wil zich “excuseren bij de ouders die nu een oplossing moeten zoeken voor maandag 9 november en dinsdag 10 november”. Hij spreekt ook van “een welverdien­de adempauze voor de schoolteam­s die al twee maanden keihard gewerkt hebben in ongeziene omstandigh­eden”. Katholiek Onderwijs Vlaanderen reageert alvast positief. “Veel scholen waren vragende partij”, zegt directeur-generaal Lieven Boeve. “Zo kunnen de leerkracht­en, de directies en ander personeel eens uitrusten. Tegen 12 november zijn eventuele quarantain­es ook afgelopen. Nadien kunnen we weer op volle kracht verder les geven tot aan de kerstvakan­tie.”

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Minister Weyts verlengt de herfstvaka­ntie tot en met 11 november.
FOTO PHOTO NEWS Minister Weyts verlengt de herfstvaka­ntie tot en met 11 november.
 ?? FOTO JVDP ?? Minister Ben Weyts.
FOTO JVDP Minister Ben Weyts.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium