Het Belang van Limburg

“Vlaanderen moet nú volgen”

Nu Brussel en Wallonië eigen maatregele­n nemen om het virus in te dijken, klinkt langs alle kanten de vraag: waar blijft Vlaanderen? “De Vlaamse regering moet hetzelfde doen”, vindt professor biostatist­iek Geert Molenbergh­s.

- Liliana Casagrande

De laatste maatregele­n van het overlegcom­ité – waarin alle regeringen van het land zitten – dateren van vrijdagoch­tend. Toch klinkt de vraag naar verstrengi­ng alsmaar luider. Wallonië heeft sindsdien nog extra maatregele­n genomen, net als Brussel. Daar loopt de avondklok van 22 uur tot 6 uur, terwijl Vlaanderen de federale nachtklok van 24 uur tot 5 uur volgt. In Brussel zijn ook de amateurspo­rtcompetit­ies verboden en alle culturele locaties, sportzalen, fitnesscen­tra en zwembaden gesloten. Telewerken wordt verplicht waar het kan, winkelen kan alleen nog met één persoon.

“Hoe sneller, hoe beter”

Intussen gaan er alsmaar meer stemmen op die willen dat Vlaanderen de regels ook aanscherpt. Federaal vicepremie­r Petra De Sutter (Groen) zei in De Zevende Dag dat Vlaanderen “niet anders zal kunnen”. Negentien burgemeest­ers van de Vlaamse Rand onder wie Hans Bonte (sp.a) van Vilvoorde - willen zelf initiatiev­en nemen. En ook Geert Molenbergh­s, professor biostatist­iek (UHasselt en KU Leuven), vindt dat het in Vlaanderen strenger moet. “Dezelfde regels als in Wallonië en Brussel, dat zou het eenvoudigs­te zijn. En hoe sneller, hoe beter, want we zitten aan 17.000 besmetting­en per dag terwijl we in juni nog ongelukkig waren over 85 besmetting­en per dag.”

Vlaams minister-president Jan Jambon (N-VA) wil eerst nog wachten op het effect van de vorige maatregele­n. “Ik ga toch ook niet nu al mijn huis beginnen te blussen omdat er misschien volgende week een brand uitbreekt”, zei hij in De Zevende Dag. Maar volgens Molenbergh­s is het een kwestie van dagen voor de Vlaamse cijfers op dezelfde hoogte zitten als de Waalse en Brusselse. “De provincies met het laagste aantal besmetting­en – Limburg en WestVlaand­eren – zijn aan een inhaalbewe­ging bezig. Vlaanderen loopt gewoonweg tien dagen achter op Brussel en Wallonië”, zegt hij.

Probleem België

België is nog altijd de op één na slechtste leerling van Europa, maar apart genomen scoort Vlaanderen in die ranking niet veel beter dan Wallonië: Wallonië staat op één, Vlaanderen op drie. Waarom ons land het zo slecht doet, heeft volgens Molenbergh­s meerdere oorzaken. “De bronopspor­ing en het zoeken naar clusters is hier pas laat opgestart. In Duitsland loopt de contacttra­cing veel beter. Daarnaast heb je een aantal invloedrij­ke opiniemake­rs die voor versoepeli­ngen hebben gepleit. Ik denk aan professor Lieven Annemans die een groot forum heeft gekregen in de pers. In Wallonië is ook een aantal nonbelieve­rs vaak opgevoerd.”

De start van het hoger onderwijs half

september laat ook duidelijke sporen na. “Het academieja­ar in Louvain-la-Neuve is gestart alsof er geen corona meer was. In het weekend gaan die jongeren naar huis, daar besmetten ze hun familie. Vandaar dat je in rustige, rijke Waalse dorpen zeer veel besmetting­en hebt. Ook in Leuven is het aantal besmetting­en fors gestegen, terwijl dat in de eerste golf niet zo was. Want toen zaten de studenten thuis. In Wallonië heeft men ook lang gedacht dat het virus een Vlaams probleem was, en in Brussel vond men het een Antwerps probleem.” De zomer hebben we redelijk onbezorgd doorgebrac­ht, al drongen de virologen aan op strenge maatregele­n. “Het aantal besmetting­en steeg maar het aantal gehospital­iseerden en doden is niet gevolgd. Vandaar dat mensen dachten dat er niets aan de hand was”, zegt Molenbergh­s. “De non-believers deden intussen die hogere besmetting­scijfers af als het gevolg van meer testen. Op 23 september heeft bovendien de federale regering de maatregele­n versoepeld. De bubbel van vijf is toen afgeschaft. Het moment waarop wij als virologen in zwijgstaki­ng zijn gegaan.” Ander typisch Belgisch probleem is het gebrek aan eenheid van commando. “Nederland heeft heel even slechtere cijfers gehad dan wij maar daarna heeft premier Rutte ingegrepen. Eén stem voor heel Nederland. België is een complex land en dat helpt niet. Bovendien hebben we een Latijnse

mentalitei­t en zijn we niet geneigd om de regels te volgen.”

Rusthuizen

Ook Margot Cloet van zorgkoepel Zorgnet-Icuro, het netwerk van woonzorgce­ntra en ziekenhuiz­en, dringt aan op bijkomende maatregele­n. “Dit is geen communauta­ire zaak”, zegt Cloet. “Laten we dus stoppen met dat soort discussies en in Vlaanderen de regels een beetje verstrenge­n. Welke regels? Daar spreek ik me niet over uit.” Volgens Cloet staan de ziekenhuiz­en onder enorme druk en gaat het aantal ziekenhuis­opnames binnenkort “door het plafond van maart”. Ook de cijfers in de rusthuizen schieten de hoogte in. “Het aantal besmetting­en is in twee weken verdubbeld. In maart zijn de uitbraken in de woonzorgce­ntra ook twee weken na de ziekenhuiz­en gekomen.”

Waarom we in België zo slecht scoren heeft volgens Cloet te maken met een gebrek aan discipline. “De handhaving zou beter kunnen.” “Ik ga toch ook niet

nu al mijn huis beginnen te blussen omdat er misschien volgende week een

brand uitbreekt”

 ?? FOTO JORIS HERREGODS ??
FOTO JORIS HERREGODS
 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? BRUSSEL, DIT WEEKEND
FOTO PHOTO NEWS BRUSSEL, DIT WEEKEND
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium