Het Belang van Limburg

Opnamestop in ziekenhuis van Mol na corona-uitbraak

Het ziekenhuis in Mol sluit noodgedwon­gen even de deuren voor nieuwe opnames, na een uitbraak van corona.

-

Zaterdag werden 590 nieuwe Covid-patiënten opgenomen in de Belgische ziekenhuiz­en. Het is daarmee een kwestie van tijd voor het record van de ziekenhuis­opnames in maart sneuvelt. En ondertusse­n moet het Heilig Hartzieken­huis in Mol even de deuren sluiten voor nieuwe opnames, minstens tot vandaag. Er is een uitbraak van corona op de dienst geriatrie, waarschijn­lijk nadat bezoekers het virus mee binnenbrac­hten. Meer dan twintig medewerker­s en artsen zijn besmet. Het Molse ziekenhuis werd afgekoppel­d van de 112-centrale, de spoeddiens­t behandelt alleen nog dringende gevallen zolang er geen opname nodig is. De patiënten worden allemaal getest, zij die positief testen op corona neemt het ziekenhuis apart. Ondertusse­n desinfecte­ert het personeel de vertrekken. “Dit zal allicht niet de laatste keer zijn dat een ziekenhuis zo moet ingrijpen”, klinkt het in het Molse ziekenhuis.

Titanic

“De procedures hebben gewerkt”, zegt Marcel Van der Auwera, diensthoof­d Dringende Geneeskund­ige en Psychosoci­ale Hulpverlen­ing bij de FOD Volksgezon­dheid. “We proberen de toestroom van nieuwe patiënten nu te sturen naar andere ziekenhuiz­en in de buurt.” Maar hij geeft ook aan dat zo’n systeem zijn limieten heeft. “Als verschille­nde ziekenhuiz­en

Geert Meyfroidt Internist UZ Leuven in dezelfde regio zo’n uitbraak hebben, dan kan het niet meer. We zijn ons daarvan bewust. Dat is het Titanic-idee. Ervan uitgaan dat het schip niet kan zinken, is het gevaarlijk­ste van allemaal. Precies daarom is het zo belangrijk dat iedereen zich aan de regels houdt. Ga niet naar het ziekenhuis als het niet absoluut nodig is. Blijf zo veel als mogelijk binnen. Met bordjes hier geen toegang gaan we het virus niet tegenhoude­n.”

Want de druk is nu al hoog. 590 patiënten per dag, dat is een middelgroo­t ziekenhuis per dag erbij. Op dit moment liggen er 4.401 corona-patiënten in de Belgische ziekenhuiz­en hospitalen. Zo’n 708 op intensieve zorgen, bijna een verdubbeli­ng ten opzichte van vorige week. In Antwerpen laten drie ziekenhuiz­en al weten dat ze aan hun limiet zitten en dat ze hun Covid-patiënten naar andere oorden moeten overbrenge­n. “Aan dit tempo zitten we tegen het einde van november op de limiet”, zegt intensivis­t Geert Meyfroidt van het UZ Leuven. “Hopelijk komen daar niet te veel van die uitbraken zoals in Mol bij.”

Zulke uitbraken en het uitvallen van personeel halen de capaciteit nog verder naar beneden. 10 à 15 procent van het verzorgend personeel zit al thuis met Covid. En Meyfroidt vreest sowieso al dat die capaciteit krap zal zijn. “De druk is immens op de ziekenhuiz­en. De Vlaamse regering rekent erop dat de huidige maatregele­n de curve genoeg kunnen doen dalen. Hopelijk hebben ze gelijk. Ik ben er niet gerust op. Want als we nog een week wachten voor er verstrengd wordt, dan krijgt het virus nog eens zo veel tijd om verder te woekeren.”

ONDERWIJS

 ?? FOTO BERT DE DEKEN ?? Op de afdeling geriatrie van het Heilig Hartzieken­huis in Mol zijn zeker twintig personeels­leden besmet, waarschijn­lijk door bezoekers.
FOTO BERT DE DEKEN Op de afdeling geriatrie van het Heilig Hartzieken­huis in Mol zijn zeker twintig personeels­leden besmet, waarschijn­lijk door bezoekers.
 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium