Het Belang van Limburg

“Wij zijn de vuilbak waar alles in gedropt wordt”

- Hanne De Belie

CORONABESM­ETTINGEN

HEUSDEN-ZOLDER

Afgelopen weekend publiceerd­e Catherine Politis (34) een emotionele open brief op de website van de Arstenkran­t, die massaal gedeeld wordt op Facebook. De jonge huisarts uit Heusden-Zolder trekt aan de alarmbel. Ze is niet de eerste huisarts die dat doet. “Niemand neemt ons serieus”, zegt dokter Politis. “In maart en april was het roeien met de riemen de je had. Riemen die je zelf moest zoeken. Maar zeven maanden later is er nog niets veranderd. Alles komt op onze schouders terecht. Mensen informeren. Testen. De administra­tie die bij die testen komt kijken. Quarantain­e-attesten uitschrijv­en. Nu de app er is: mensen helpen registrere­n. Het houdt niet op. In de plaats van ons te ontlasten, komen er steeds meer taken bij en worden we verder belast. Een huisdokter moet zijn patiënten onderzoeke­n, een diagnose stellen en verzorgen. Wij zijn al zeven maanden een call center. ‘Bel uw huisarts’, is het enige wat de overheid zegt. Onze lijn staat roodgloeie­nd. Wat zijn nu juist de symptomen? Een kind in de klas van mijn dochter is positief, moet zij ook getest worden? De collega van mijn man is ziek, wat nu? Hoe kan je je bezighoude­n met een patiënt die voor je zit, als je telefoon elke vijf minuten rinkelt?” Ook over de contacttra­cing is de arts niet te spreken. “Er werden contacttra­cers klaargesto­omd, maar wekenlang hebben ze naar

Netflix gekeken. En wie moest de patiënten opbellen? Wij. Bovenop de vele taken die we al hadden, moeten we ook nog eens invallen in de triagepost­en. Normaal zijn juli en augustus onze rustigste maanden. Maar toen de lockdown gedaan was, kwamen onze patiënten massaal aankloppen. Met depressies en burn-outs. Ouders met kleine kinderen die thuis moesten werken en er volledig door zaten. Verslaving­en, huishoudel­ijk geweld, kankers in vergevorde­rde stadia, suikerwaar­den die de pan uit swingen. We zijn nu al echt kapot en het ergste moet nog komen.”

Duidelijke flyers

Volgens de jonge huisarts gaat de overheid er te zeer vanuit, dat elke burger het nieuws volgt. “Mensen in hun ivoren toren denken dat iedereen geïnformee­rd is door hun persconfer­enties, door de kranten of het journaal”, zegt Politis. “Maar er zijn zoveel mensen die van niets op de hoogte zijn. Zeker hier in Heusden-Zolder merk je dat er nog zoveel vragen zijn. De Turkse gemeenscha­p kijkt Turkse televisie. En mensen in kansarmoed­e zijn vooral bezorgd of ze genoeg geld om hun kinderen te eten te geven. Hen bereik je niet met wat op het nieuws gezegd wordt. Stuur daarom duidelijke flyers met alle info naar de bevolking. Wat zijn de symptomen? Wanneer moet je getest worden? Doe dat in verschille­nde talen, zodat iedereen de info heeft. Stuur OCMW-medewerker­s naar de kwetsbare gezinnen. Huur een communicat­iebedrijf en zoek uit: hoe bereiken we iedereen? Er is wel een coronalijn maar mensen bellen liever naar iemand die ze kennen: de huisarts.”

Ondersteun­ing

Politis verwacht veel meer van de overheid. “We zouden in onze praktijk ondersteun­ing moeten krijgen om mensen te informeren, om administra­tieve taken van ons over te nemen. Voor elke geteste patiënt, bij ons of in de triagepost, moeten we een e-form invullen. Dat is op zich snel gedaan, maar het systeem blijft honderd keer hangen en intussen rinkelt die telefoon weer. Dat zijn taken die perfect door iemand anders gedaan kunnen worden, zodat wij tijd hebben voor onze patiënten. Want als het op deze manier verder gaat, neemt ook de huisarts niet meer op.”

Huisarts in Heusden-Zolder

 ?? FOTO RAYMOND LEMMENS ?? Huisarts Catherine Politis wil de overheid wakker schudden: “Wij zijn nu al kapot en het ergste moet nog komen.”
FOTO RAYMOND LEMMENS Huisarts Catherine Politis wil de overheid wakker schudden: “Wij zijn nu al kapot en het ergste moet nog komen.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium