Het Belang van Limburg

Hospitalis­aties klimmen tot op een na hoogste cijfer

- Joos Meesters

ZIEKENHUIZ­EN HASSELT/GENK Zaterdag zijn er 590 nieuwe Covidpatië­nten opgenomen in de Belgische ziekenhuiz­en, het op een na hoogste cijfer sinds het begin van de pandemie. In Limburgse ziekenhuiz­en bleef het aantal nieuwe patiënten beperkt tot vijftien.

De druk op de ziekenhuiz­en blijft toenemen. In het hele land worden per dag gemiddeld 433 Covidpatië­nten opgenomen. Ook in Limburg gaan de ziekenhuis­opnames in stijgende lijn. Zaterdag lagen er 135 Covidpatië­nten in onze ziekenhuiz­en, van wie 26 op intensieve zorgen. Een week eerder bleef het aantal patiënten daar nog beperkt tot 60, van wie 18 op intensieve zorgen. “Wij hebben dit weekend vier nieuwe Covidpatië­nten opgenomen. In totaal zitten wij nu aan 34 patiënten, van wie 9 op intensieve”, zegt Lieve Ketelslege­rs van het Jessa Ziekenhuis in Hasselt. “De verwachte explosie is er bij ons dit weekend niet gekomen, maar mogelijk is het stilte voor de storm.” Vrijdagavo­nd nam het Jessa één patiënt over van een Luiks ziekenhuis. “Wij kunnen voorlopig geen patiënten overnemen van andere ziekenhuiz­en omdat we zelf vol liggen”, zegt Jurgen Ritzen van het ZOL in Genk. Zondagocht­end lagen er 51 Covidpatië­nten in het ZOL, van wie 15 op intensieve. “Een flinke toename met zes patiënten in 24 uur tijd.”

Fase 1B

Vandaag schakelen de ziekenhuiz­en over naar fase 1B. Dat betekent dat ze tot 50 procent van hun bedden op intensieve zorg voor Covidpatië­nten moeten vrijhouden, en nog eens vier keer zo veel op gewone Covid-afdelingen. Tussen 15 en 21 oktober waren er in Limburg dagelijks gemiddeld 388 nieuwe besmetting­en, een stijging met 74 procent tegenover de zeven dagen voordien. Van de 26.283 uitgevoerd­e coronatest­en in Limburg was 10,3 procent positief. Het reproducti­egetal in Limburg bedraagt 1,406, wat betekent dat 100 besmette personen er 140 andere besmetten. In totaal raakten al 14.712 Limburgers besmet in de pandemie.

 ?? FOTO PUT ??
FOTO PUT

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium