Het Belang van Limburg

Ook sterrenres­taurants springen op de afhaalkar

“In tien jaar tijd hebben we nooit zoveel leuke compliment­en gekregen”, zegt Koen Verjans van Innesto.

- Hanne De Belie

SLUITING HORECA

OUDSBERGEN

De tijd dat take-away enkel pizza of frietjes afhalen betekende, ligt ver achter ons. Tijdens de lockdown schakelden al heel wat Limburgse restaurant­s over op afhaal en dat doen ze nu opnieuw. Ook sterrenche­fs doen mee. “Wij hadden alles coronaproo­f aangepast en zijn absoluut niet de schuldige van de grote crisis die nu heerst”, wil Bert Meewis van tweesterre­nrestauran­t De Slagmolen in Oudsbergen eerst even kwijt. “Ik ben echt lastig en het is zeer jammer dat we moeten sluiten. Maar na een week bezinnen, hebben we een afhaalmenu gelanceerd voor volgend weekend. We bieden een à la carte-menu aan met vijftien gerechten. Onze gasten kunnen een voor- en hoofdgerec­ht kiezen, en een dessert. Omdat ik dit kan doen met mijn vrouw en zoon, is het rendabel. Maar dat kan niet iedereen. Tijdens de lockdown ging het fenomenaal goed. Op een bepaald moment hadden we meer couverts take-away, dan dat we normaal in een week in ons restaurant hebben. Maar ik mis het contact met de klanten. Ik ben geen chef geworden om eten in een bakje te doen.”

Aan een sterrenmen­u hangt natuurlijk ook een prijskaart­je. “80 tot 100 euro voor drie gangen”, zegt Meewis. “Dat is misschien het duurste afhaalmenu van Limburg, maar in prijs-kwaliteit zijn we niet het duurste.”

Zevenhonde­rd menu’s

Bij Vivendum in Dilsen-Stokkem betaal je 65 euro voor een viergangen­menu. “Dat is goedkoper dan in ons restaurant: normaal betaal je 79 euro voor vier gangen”, zegt chef Alex Clevers. “Ze krijgen vier gerechtjes, inclusief friandises en alles is al mooi gepresente­erd. De beleving van het opdienen, is er niet bij, maar mensen die ons kennen, weten dat ze een stukje Vivendum in huis halen. Tijdens de lockdown was het alleszins een succes. Op Moederdag werden meer dan zevenhonde­rd menu’s afgehaald. Het zal niet ieder weekend zo’n vaart lopen, maar we doen het vooral ook om het contact met ons cliënteel te behouden.”

Ook bij Innesto in HouthalenH­elchteren alleen maar positieve reacties. “We bieden om de andere week een viergangen­menu aan voor 75 euro, met een handleidin­g en foto’s erbij”, zegt chef Koen Verjans. “Er wordt stap voor stap uitgelegd hoe je het moet opwarmen en dresseren. Tijdens de lockdown kregen we heel veel berichtjes, foto’s en bedankmail­s. In tien jaar tijd hebben we nooit zoveel leuke compliment­en gekregen. Als de kinderen in bed liggen, is het toch heerlijk om een flesje wijn open te trekken en samen te tafelen. Wij proberen de restaurant­beleving thuis te brengen en dat lijkt te lukken.”

Overnachti­ngen

Twee Limburgse sterrenres­taurants zijn wél nog open: La Source in Lanaken en De Kristalijn in Genk. Omdat ze gekoppeld zijn aan een hotel, en restaurant­s wel nog hotelgaste­n mogen ontvangen. “Zo lang we open mogen blijven, doen we geen take-away”, zegt Jos Schols, manager van hotel Stiemerhei­de in Genk. “Er zijn annulaties, maar ook veel aanvragen van gasten die een overnachti­ng koppelen aan gezellig dineren in De Kristalijn. Maar heel eerlijk: ik heb er deontologi­sch zelf een beetje moeite mee. Ik hoor in de wandelgang­en dat er hotels zijn die acties doen om zo extra gasten naar hun restaurant te lokken. Wij maken geen reclame of verhuren geen kamers voor 20 of 30 euro. Dat krijg ik niet over mijn hart. Tijdens de lockdown hebben we geen take-away gedaan, omdat het niet rendabel is als je een chef in loondienst hebt. Nu overweeg

Sterrenche­f De Slagmolen

ik het wel, als we moeten sluiten. Met de feestdagen gaan we sowieso afhaal doen, als service voor onze gasten.”

 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Koen Verjans van Innesto.
FOTO LUC DAELEMANS Koen Verjans van Innesto.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Sterrenmen­u van Innesto, in bakjes.
FOTO LUC DAELEMANS Sterrenmen­u van Innesto, in bakjes.
 ?? FOTO LUC DAELEMANS ?? Bert Meewis van De Slagmolen.
FOTO LUC DAELEMANS Bert Meewis van De Slagmolen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium