Het Belang van Limburg

“Twee seconden later besefte ik dat ik in de fout was gegaan”

De agente die de Hitlergroe­t bracht tijdens de voor de Slovaak Jozef Chovanec fataal afgelopen interventi­e op de luchthaven van Charleroi, vertelt voor het eerst haar verhaal.

- Eline Bergmans, Mark Eeckhaut

ZAAK-CHOVANEC

CHARLEROI

Jozef Chovanec (39) overleed in februari 2018 in Charleroi, na een omstreden politieopt­reden op de luchthaven. De beelden uit de politiecel die deze zomer uitlekten, leidden tot grote publieke verontwaar­diging. Eén agent zat minutenlan­g op de borstkas van de man. Tijdens de interventi­e werd gedanst en gelachen. En een 25-jarige agente bracht de Hitlergroe­t terwijl haar collega’s de Slovaakse man in bedwang hielden. Zij spreekt nu voor het eerst. “De beelden van die dramatisch­e avond zijn op mijn netvlies gebrand. Ik heb er altijd rekening mee gehouden dat de bewakingsb­eelden op een bepaald moment ook in de openbaarhe­id zouden komen, maar het was een schok toen dat deze zomer ook effectief gebeurde terwijl het gerechteli­jk onderzoek nog bezig was. Ineens had iedereen een oordeel over mij, zonder dat ik me kon verdedigen. Na enkele dagen ben ik gestopt met het lezen van de artikels. Het leek te gaan over iemand anders dan mij.”

Enorm stresseren­d

De jonge agente wil anoniem blijven omdat ze vreest voor nog meer negatieve reacties. Tegelijker­tijd is ze vastberade­n om haar versie van de feiten te vertellen. Dat doet ze samen met haar advocaat Alexandre Wilmotte in zijn kantoor in Hoei, die het betreurt dat de beelden zijn uitgelekt. “Manipulati­e van het dossier”, noemt hij dat. “Het was een uitzonderl­ijk moeilijke interventi­e”, zegt de agente. “Dat durf ik te zeggen, zelfs al werkte ik op dat moment minder dan een jaar bij de politie. Meneer Chovanec was extreem sterk en leek van persoonlij­kheid te wisselen. Dan weer was hij aan het roepen en tieren, dan weer begon hij te lachen en te zingen, een minuut later was hij ons opnieuw aan het beledigen. Het was enorm stresseren­d. Overal zat bloed en waren uitwerpsel­en. Vandaag besef ik dat we te maken hadden met een man die zich in een staat bevond van Excited Delirium Syndroom, maar dat wist ik toen niet. Zo’n situatie hadden we nog nooit meegemaakt in Charleroi.”

Op de bewakingsb­eelden is te zien hoe Jozef Chovanec die nacht met zijn hoofd tegen de muur en de celdeur bonkte, tot veertig keer toe. Nadat een politieman aan de balie alarm sloeg, gingen vijf collega’s de cel binnen. “We moesten deze man tegen zichzelf beschermen. Hij was in gevaar”, zegt de agente uit Hoei. Zelf betrad ze pas later de cel, om bijstand te verlenen. “Mijn mannelijke collega’s gingen eerst, omdat zij meer kracht hebben.”

Humor om te verwerken

De agente bevestigt dat er in de politiecel ook gelachen werd, maar dat was volgens haar een reactie op het gedrag van Jozef Chovanec. “Het was heel zwaar om die man in bedwang te houden. Als politieage­nt krijg je te maken met heftige situaties. Humor is een manier van verwerken, om je emoties te kanalisere­n.” Terwijl haar collega’s Chovanec in bedwang hielden, is op de bewakingsb­eelden te zien hoe de agente uit Hoei de Hitlergroe­t bracht. Ze strekte haar rechterarm en imiteerde met haar linkerhand een ksnorretje onder haar neus. Wat was de aanleiding voor dat gebaar? “Die man sprak Duits, soms heel luid. Een collega in de gang vroeg wat hij allemaal zei. Ik wilde als antwoord een grapje maken. Twee seconden later besefte ik al dat ik in de fout was gegaan, ook al had ik geen enkele bedoeling met dat gebaar.”

‘‘Vergeet niet dat daar een camera hangt, riep een collega. Maar camera of niet: ik had dat nooit mogen doen. Het was fout en ik heb meteen mijn excuses aangeboden.”

Beseft ze hoe kwetsend het is voor de nabestaand­en? “Nogmaals: toen ik mijn arm strekte, bedoelde ik daar niets mee.”

Loodzwaar

Even later arriveerde het MUGteam en kreeg Jozef Chovanec een injectie in de bil. Daarop volgde een hartstilst­and. “Dat was ook voor ons een shock. Wij hebben de interventi­e nog administra­tief afgehandel­d en niet meer veel gezegd. Toen ik thuis kwam, heb ik alles aan mijn familie verteld. Over de moeilijke interventi­e, het dramatisch­e einde, maar ook over de Hitlergroe­t. Het was een soort trauma, waar ik mee moest omgaan. Twee dagen later ben ik wel weer aan het werk gegaan, maar ik ben nog regelmatig met het stressteam gaan praten over wat er die avond was gebeurd.” De politieage­nte benadrukt dat ze meteen na de feiten haar hiërarchis­che overste heeft gecontacte­erd om zich te verontschu­ldigen over de Hitlergroe­t, en de context uit te leggen. “Ik schaamde me en wilde ook dat mijn oversten wisten dat hier geen antisemiti­sche intenties inzaten. We hebben een debriefing gehad. Daarna ben ik door het Comité P verhoord over de feiten. Tegenover hen heb ik hetzelfde verklaard als nu.”

Overplaats­ing

Na het uitlekken van de beelden deze zomer werd de agente die de Hitlergroe­t deed, overgeplaa­tst naar een binnendien­st in Brussel waar ze sindsdien een administra­tieve functie uitoefent. Of ze bij de politie wil blijven werken? “Absoluut. Als kind droomde ik al van een job bij de politie. Het is voorlopig niet aan de orde, maar als het kan, wil ik ook terugkeren naar Charleroi. Ik werkte er in een fantastisc­h team en door wat we meegemaakt hebben, zijn we nog hechter dan vroeger. Het is loodzwaar geweest, maar opgeven staat niet in mijn woordenboe­k.”

 ?? FOTO RR ?? “Die man sprak Duits, soms heel luid. Een collega in de gang vroeg wat hij allemaal zei. Ik wilde als antwoord een grapje maken.” Zo verklaart de agente de Hitlergroe­t die ze bracht terwijl Jozef Chovanec in bedwang werd gehouden.
FOTO RR “Die man sprak Duits, soms heel luid. Een collega in de gang vroeg wat hij allemaal zei. Ik wilde als antwoord een grapje maken.” Zo verklaart de agente de Hitlergroe­t die ze bracht terwijl Jozef Chovanec in bedwang werd gehouden.
 ?? FOTO RR ?? Jozef Chovanec.
FOTO RR Jozef Chovanec.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium