Het Belang van Limburg

Kacper ‘Kastiop’ Przybylski (22), een van de bekendste YouTubers van Vlaanderen, is sinds vrijdag spoorloos verdwenen.

- Marij Wyers, Koen Luts en Joos Meesters

VERDWIJNIN­G

HASSELT

De laatste dateert van twee weken geleden. Sindsdien kregen zijn volgers geen nieuwe video’s te zien op het kanaal van Kastiop, de naam waaronder Hasselaar Kacper Przybylski actief is op YouTube. Omdat hij in zijn filmpjes vaak humor gebruikt, dachten sommige volgers aanvankeli­jk dat zijn opsporings­bericht een grap was. Maar dat is het allerminst.

Vrijdag rond 16 uur verliet Przybylski de woning van zijn moeder aan de Windmolens­traat in Hasselt. Hij verplaatst zich in een donkerblau­we Mercedes C180. “Woensdagav­ond na mijn werk heb ik hem voor het laatst gezien”, zegt Vincent Frère, die met Kastiop een woning deelde in Hasselt. “Hij zei dat hij bij zijn moeder ging slapen. Vrijdag stuurde een vriend me hoe het met Kacper was. Ik dacht dat hij nog bij zijn moeder was, maar daar was hij blijkbaar niet meer. Ik heb hem nog berichtjes proberen te sturen, maar daar kwam geen antwoord op.”

Onrustwekk­end

Politie en Child Focus noemen de verdwijnin­g onrustwekk­end en verspreidd­en onmiddelli­jk een opsporings­bericht. “We zijn via alle mogelijke kanalen naar hem op zoek”, zegt Frère. “We doen navraag bij iedereen die hem kent, andere YouTubers besteden aandacht aan zijn verdwijnin­g en we hebben de straten doorzocht. Maar voorlopig hebben we geen enkel aanknoping­spunt. Hopelijk helpt zijn bekendheid en de media-aandacht voor zijn verdwijnin­g bij de zoektocht.” Volgens zijn huisgenoot spelen de coronamaat­regelen mogelijk een rol in Przybylski’s verdwijnin­g. “Voor de eerste lockdown had hij zich een motor aangeschaf­t waar hij graag mee reed. Het was een uitlaatkle­p. Door de lockdown kon dat minder. Ook op profession­eel vlak voelde hij misschien de impact van corona. In combinatie met minder sociaal contact woog dat wel op hem. Toen de maatregele­n versoepeld werden, ging het even beter, maar sinds de invoering van de avondklok zat hij weer veel op zijn kamer en sprak hij enkel nog met zijn moeder.”

Joviaal

Kacper Przybylski woonde in zijn jeugdjaren in Lummen en daar liep hij ook school. Vroegere klasgenote­n typeren hem als een joviale kerel. “Hij is nog helemaal dezelfde als toen hij in de lagere school zat. Ik zag hem nog af en toe en ook via de sociale media hadden we contact. Voor de lockdown heb ik hem nog ontmoet en als ik wist waar hij was, dan was ik nu al onderweg”, aldus een Lummense leeftijdsg­enoot.

Ook Jochen Cox was een jeugdvrien­d van Kacper. “Een hele tijd geleden hadden we nog eens afgesproke­n aan het kanaal in Hasselt om wat te chillen. We hebben toen bijgepraat. Nu heb ik hem via Messenger een bericht gestuurd dat ik er voor hem ben. Jammer genoeg is dat niet aangekomen, vermoedeli­jk is hij dus uitgelogd”, aldus Jochen.

Campagne

De ironie wil dat Przybylski recent samenwerkt­e met Child Focus voor een campagne over de gevaren van gamen. Nu is hij zelf het onderwerp van een van hun opsporings­berichten. “In principe sturen wij alleen maar berichten uit van verdwijnin­gen tot en met 18 jaar. Is de verdwijnin­g onrustwekk­end, dan afficheren we tot en met 25 jaar”, reageert Child Focus-woordvoerd­er Stephan Smets. “Via de politie en het parket weten we dat deze verdwijnin­g volledig buiten het normale valt.” Aan Kacper wordt gevraagd contact op te nemen met zijn familie en zijn naasten om hen gerust te stellen. “Onze prioriteit is nu om Kacper te vinden. We kunnen enkel hopen op het beste”, zegt Vincent Frère.

→ Wie weet waar Kacper is, wordt gevraagd contact op te nemen met de politie via het gratis nummer 0800 30 30 0 of via opsporinge­n@police.belgium.eu.

 ?? FOTO RR ?? Kacper ‘Kastiop’ Przybylski werd vrijdagmid­dag voor het laatst gezien in Hasselt.
FOTO RR Kacper ‘Kastiop’ Przybylski werd vrijdagmid­dag voor het laatst gezien in Hasselt.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium