Het Belang van Limburg

STVV - STANDARD 2-0 Rampweek voor Rouches compleet na nederlaag

- Bob Faesen

Nieuwe nederlaag

Philippe Montanier toonde zich na de 0-2-nederlaag van donderdag tegen Rangers nog streng voor zijn manschappe­n. De Franse oefenmeest­er had zondag op een reactie gehoopt, maar die bleef uit. Sterker nog, Standard speelde veruit zijn slechtste match van het seizoen en ging in SintTruide­n kansloos ten onder. “Een grote teleurstel­ling”, vatte Montanier de partij samen.

“Het niveau van de ploeg was met name op technisch vlak niet goed genoeg. Ook qua engagement mocht het meer zijn. Iedereen speelde ondermaats en zo kan je niet winnen. Tegen Charleroi en Club Brugge lieten we het wel zien. Misschien dachten de spelers na die twee goede prestaties dat het wel los zou lopen. En doen ze de dingen onbewust ietsje minder goed. Een vorm van verslappin­g. We misten cohesie en dat is al enkele wedstrijde­n zo. Een gevaarlijk gegeven, want die cohesie is normaal gezien net onze sterkte. Iedereen moet zichzelf in vraag stellen, maar het seizoen is gelukkig nog lang en we krijgen nog kansen. Het zat ook niet mee. De tegenstand­er trapte twee keer binnen het kader en telkens ging de bal binnen.”

Leiderspla­ats niet gepakt

Nochtans waren ze gewaarschu­wd bij Standard. “Op voorhand hebben we het zo vaak herhaald”, verzekerde Zinho Vanheusden. Als Limburger wist de aanvoerder als geen ander dat de Rouches het traditione­el moeilijk hebben in Haspengouw. In 2007 wonnen ze er voor het laatst. Elf keer bleef STVV thuis tegen Standard ongeslagen. “Geen idee hoe het komt, maar het is altijd hetzelfde liedje. We hadden in de competitie net twee heel moeilijke matchen tegen Charleroi en Club Brugge goed doorstaan en dan is hier verliezen heel zuur.” Vanheusden kon zijn ergernis over het verlies niet verbergen. “Dat we de mogelijkhe­id lieten liggen om eerste te worden? We moeten niet op die eerste plaats focussen, maar alleen naar onszelf kijken. Matchen zoals deze moeten gewoon beter. Dit moet er echt uit. De efficiënti­e vooraan en achterin dienen we dringend terug te vinden. De kansen die we krijgen moeten we afmaken”, zuchtte de verdediger.

Nieuwe coronageva­llen

De prestatie van dit weekend is niet bepaald hoopgevend voor de Europa League-confrontat­ie tegen Benfica donderdag. En dan was er zaterdag nog meer slecht nieuws. Na Michel-Ange Balikwisha, Raskin en Sissasoko hadden nu ook Shamir, Lestienne en Tapsoba positief getest op het coronaviru­s De drie laatstgeno­emden zijn al zeker uit voor de trip naar Lissabon. Voor alle andere spelers is afwachten wat de nieuwe testen van maandag opleveren. Dinsdag kennen we het resultaat. “Ook Laifis is ziek, maar het gaat niet om corona”, zei Montanier. “Het is te hopen dat we snel weer op hem kunnen rekenen.”

Nieuwkomer­s overtuigen niet

Om de selectie van meer diepte te voorzien haalde Standard op de slotdag van de mercato Laurent Jans en Eddy Sylvestre. Door de vele afwezigen en de rotatiepol­itiek van Montanier begon het duo tegen STVV voor het eerst in de basis. Dat viel niet mee. Jans kreeg amper voet aan de grond en telde de slordighed­en op. Sylvestre raakte op zijn beurt zijn man niet voorbij. Jackson Muleka, een andere zomeraanwi­nst, begon in de spits maar kon niet overtuigen. Zijn balaanname­s waren bij vlagen dramatisch. “Ik heb misschien nog wat tijd nodig”, zei de Congolese spits na afloop. “Ik raakte geblesseer­d net toen ik beter in vorm kwam. Ik heb mijn beste niveau hier nog niet gehaald, maar ik laat het hoofd niet hangen.”

Bastien en Amallah delen in malaise

Het waren vorig jaar twee sterkhoude­rs, maar op Stayen hadden Selim Amallah en de fris gekapte Samuel Bastien het heel erg lastig. Amallah faalde alleen voor thuisdoelm­an Daniel Schmidt en maakte zondag een gefrustree­rde indruk. Meermaals had hij het aan de stok met Yuma Suzuki. De ambitieuze middenveld­er acteert nog niet op het niveau van verleden jaar.

Bastien begon dit seizoen uitstekend met twee goals in evenveel matchen, maar raakte tegen Waasland-Beveren geblesseer­d. Na twee maanden afwezighei­d is hij door het uitvallen van Raskin gedwongen meteen alles te spelen. Hij heeft nog zichtbaar een tekort aan wedstrijdr­itme. Te hopen voor Standard dat de belangrijk­e middenveld­er snel weer zijn beste vorm haalt.

 ?? FOTO PHOTO NEWS ?? Zinho Vanheusden kon zijn ergernis over het verlies niet verbergen.
FOTO PHOTO NEWS Zinho Vanheusden kon zijn ergernis over het verlies niet verbergen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium