Het Belang van Limburg

Vanthoor redt zijn seizoen met bibberzege

- Marc Cornelisse­n

AUTOSPORT 24 UUR VAN SPA Het was bibberen tot de laatste seconde, maar Laurens Vanthoor heeft voor de tweede keer de 24 Uur van Spa gewonnen. Twee ronden van het einde kwamen er plots rare geluiden uit de Porsche, maar de kaduke versnellin­gsbak bleef als bij wonder heel.

“Dit brengt mij aan het wenen”, gaf Laurens Vanthoor toe. De 29-jarige Zoldernaar heeft een rotslecht seizoen. Le Mans was een afknapper en in Amerika, waar hij zijn titel verdedigde, lukte ook niets meer. Tussendoor kondigde Porsche ook nog aan dat het programma in de States niet verlengd wordt. Vanthoor: “Het jaar 2020 was dikwijls moeilijk en het geluk heeft nooit onze kant gekozen. Op een gegeven moment had ik dit seizoen in mijn hoofd haast afgeschrev­en. En dan win ik ineens mijn thuisrace in Spa. Ik kan de emoties niet beschrijve­n, het moet eerst wat bezinken.”

Emotioneel slot

Ook de slotminute­n waren erg emotioneel. 527 ronden legde de winnende Porsche van Vanthoor, de Nieuw-Zeelander Earl Bamber en de Brit Nick Tandy af. Dat hadden er zelfs geen 528 kunnen zijn, want op twee ronden van de finish kwam een onrustwekk­end gerammel uit de auto, zelfs op tv duidelijk hoorbaar. Bleek dat de versnellin­gsbak zijn olie verloren had. Tandy bracht de wagen aan de finish met 4,6 seconden voorsprong, maar één ronde meer was niet gelukt, gaf Porsche achteraf toe. “Het klonk alsof bommetjes ontploften en tegelijk ging de achterkant schuiven op olie. Ik had eerst niet door dat het mijn eigen olie was. Ik kan niet geloven dat ik zo de finish gehaald heb.”, zei Tandy.

Broer Dries out

In de eerste herfstedit­ie van de ardennenkl­assieker speelde het weer uiteraard een grote rol. De hele nacht was nat en vol van interventi­es van de safety-car en dus moeilijke strategisc­he keuzes. De Porsche van Rowe Racing bleef altijd in de voorste gelederen, maar kwam pas echt op kop toen het rond de middag begon te regenen. Toen toonden Tandy, Bamber – allebei Le Mans-winnaars - en Vanthoor dat ze bij de besten in hun discipline horen. Voor de Limburger was het zijn tweede zege in Spa, na die in 2014 (Audi R8 met Rast en Winkelhock).

Plaats twee ging naar de Audi van de Belg Frédéric Vervisch met Patrick Niederhaus­er en Mattia Drudi. De Audi van Dries Vanthoor viel uit met mechanisch­e problemen. “Mixed feelings: blij omdat mijn broer won, teleurgest­eld omdat ik zelf verloren heb”, aldus de jongste van de broers. Hasselaar Louis Machiels (Ferrari) viel uit door een crash.

 ?? FOTO RR ?? Ondanks kapotte versnellin­gsbak pakte Laurens Vanthoor de zege.
FOTO RR Ondanks kapotte versnellin­gsbak pakte Laurens Vanthoor de zege.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium