Het Belang van Limburg

Ineos grijpt ook in Spanje de macht, Izagirre pakt ritzege

-

Op de dag dat Ineos Grenadiers de Giro won, heeft het ook in Spanje de macht gegrepen. In de uitgeregen­de zondagrit naar het skistation van Aramon Formigal fietste Richard Carapaz zijn Sloveense rivaal Roglic uit de rode leiderstru­i.

De ritzege was voor Ion Izagirre. De Bask was de beste van een grote ontsnappin­g met 23 renners waarvan ook zijn broer Gorka Izagirre deel uitmaakte. Achter hen spatte de groep der favorieten helemaal uit mekaar in de laatste vijf steile kilometers. Met één groot slachtoffe­r: Roglic en zijn ploeg Jumbo-Visma. De Sloveen was eerder in de rit al even in de problemen gekomen en moest in de slotfase Carapaz laten gaan.

Van een alom aanwezig Jumbo-Visma, zoals in het begin van de Vuelta was intussen geen sprake meer. Alleen Bennett kon nog enige steun geven, maar luitenant Kuss verloor zelfs meer dan tien minuten. Roglic moest uiteindeli­jk 43 seconden prijsgeven. Carapaz is nu de nieuwe leider, met de verrassend sterke Hugh Carthy op de tweede plek. Roglic weet zijn halve offday aan het slechte weer en geknoei met een regenjasje. “Ik had het koud en wilde mijn regenjas aantrekken”, legde hij uit waarom hij al voor de slotklim achterop raakte. “Daardoor zakte ik weg in het peloton en kwam ik achter een breuk te zitten. Mijn teamgenote­n moesten vol gas rijden om me terug te brengen naar voren, dat heeft veel krachten gekost.”

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium