Het Belang van Limburg

Ook vereniging­en kiezen massaal voor afhaal

Het najaar is traditione­el een periode vol mosselfees­ten, pannenkoek­enavonden en pastabuffe­tten ten voordele van lokale vereniging­en.

-

De Zonhovense Atletiekcl­ub laat leden en sympathisa­nten eind oktober steevast lekker eten en griezelen in de feestzaal in Zonhoven. “Als we ons lidgeld niet willen verhogen, is zo een eetdag echt wel broodnodig”, zegt verantwoor­delijke Nico Bos. “En dus is onze ‘halloween eetdag’ dit jaar uitzonderl­ijk een ‘virtuele pastadag’ geworden. Beetje jammer voor de sfeer, maar de mensen kunnen alle gerechten wel bestellen en afhalen. We hopen op voldoende steun om sport te kunnen blijven aanbieden.”

Mosselen

Zelfs mosselfees­ten kunnen doorgaan in bubbels, zo bewijst de Chiro van Achel. “In juni hebben we normaal elk jaar onze vaste fuif ”, legt Finn Claes uit. “Dat hebben we dit jaar moeten afblazen. De inkomsten zijn nochtans wel nodig om ons zomerkamp betaalbaar te houden. Onze eetdag ook afblazen, zagen we niet zitten. Daarom wordt dit een onuitgegev­en editie van ons ‘mosselfees­t’: thuis in je eigen bubbel. Mosselen of vidé bestellen kan via onze

Facebookpa­gina, dan zorgen wij dat alles netjes afgehaald kan worden in het laatste weekend van oktober. Hoe wij dat doen? Eenvoudig, je kan mosselen ook serveren in aluminium bakjes. Het is zeker even lekker als andere jaren”, verzekert de Chiro. “Wij hopen alleszins dat de ouders en sympathisa­nten ons blijven steunen.” Sociaal maatwerkbe­drijf de Biehal in Lommel schrapt de eetdag, maar maakt wel ontbijtman­den klaar om af te halen. “Met onze acties kunnen we elk jaar wat extra’s organisere­n. Een leuk personeels­feest, bijvoorbee­ld,” zegt Marie ’s Hertogen. “Er is hard gewerkt de voorbije maanden. Het zou jammer zijn als we helemaal niets konden doen voor onze medewerker­s. Er zijn al massaal ontbijtman­den besteld. We zijn de mensen ontzettend dankbaar.”

Popcorn

Noodplanni­ng Limburg kreeg de voorbije dagen trouwens heel wat vragen van gemeenten over de organisati­e van dergelijke ‘virtuele eetdagen’ en ‘ontbijtser­vice’ aan huis. Zo lang de coronamaat­regelen gerespecte­erd worden en de levering voor 22 uur gebeurt, kunnen vereniging­en op die manier hun clubkas echter rustig blijven spekken. Na 20 uur mag er wel geen alcohol meer geleverd worden.

De Chiro van Sint-Lambrechts Herk organiseer­t zelfs een virtuele dia-avond met plaatjes van het kamp, gewoon via een USB-stick. “Ons kamp was dit jaar al duurder door alle coronamaat­regelen”, zegt hoofdleide­r Stijn Schreurs. “Gelukkig hebben we met de Chiro wel wat buffer opgebouwd, maar dat willen we liever zo houden. Sympathisa­nten en leden kunnen vooraf een mandje versnaperi­ngen zoals popcorn bestellen. Zo kunnen ze thuis in hun bubbel genieten van onze diaavond, en ons toch nog helpen.”

 ?? FOTO RR ?? Dit jaar geen traditione­le dia-avond bij Chiro Sint-Lambrechts-Herk. Iedereen krijgt een USB-stick met de foto’s en kan een mandje met lekkers aankopen om de clubkas te spijzen.
FOTO RR Dit jaar geen traditione­le dia-avond bij Chiro Sint-Lambrechts-Herk. Iedereen krijgt een USB-stick met de foto’s en kan een mandje met lekkers aankopen om de clubkas te spijzen.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium