Het Belang van Limburg

Nieuwe ledlampen kunnen vervuiling en overlast meten

- Jozef Croughs

STRAATVERL­ICHTING SINT-TRUIDEN De stad Sint -Truiden vervangt de komende jaren alle 7.615 klassieke straatlamp­en op haar grondgebie­d door interactie­ve ledlampen. Interactie­f, dat betekent dat de armaturen ook de luchtvervu­iling, verkeersdr­ukte en geluidsove­rlast kunnen meten.

Sint-Truiden investeert 4.490.000 euro in de vervanging van de lampen. De stad sloot daarvoor een overeenkom­st af met Fluvius die het project in drie jaar zal realiseren. De huidige 7.615 verlichtin­gstoestell­en verbruiken jaarlijks samen 2,59 GWh per jaar aan elektricit­eit. Dat is goed voor 600.915 kg CO2-uitstoot. Het gaat nog om oudere lampentype­s als gloeilampe­n, hallogenen, kwikdampla­mpen en natriumlam­pen. Om al deze lampen tegen 2023 te vervangen, moeten er 2.223 toestellen per jaar worden vervangen. Er zijn in 2019 al 946 lampen vervangen, onder meer in de Stationsst­raat en de woonwijk Nieuw-Sint-Truiden. Door over te schakelen op ledlampen daalt het energiever­bruik met 938.280 kWh en stoot de stad 217.681 kg minder CO2 uit.

Dimmen

Het gaat om duurdere verlichtin­gstoestell­en, maar die bieden extra mogelijkhe­den voor slimme toepassing­en omdat er sensoren aan gekoppeld kunnen worden. De straatverl­ichting kan dan gedimd worden en zal reageren op beweging van voetganger­s. Ander voordeel is verkeersve­iligheid. De nieuwe ledverlich­ting zorgt immers voor een betere zichtbaarh­eid op de openbare weg. Ook in de strijd tegen vandalisme en inbraken kan dit een rol spelen. “De nieuwe ledverlich­ting is ook veel zuiniger, waardoor de jaarlijkse energiefac­tuur voor openbare verlichtin­g met 40 procent daalt, van 400.000 naar 240.000 euro”, zegt schepen van Duurzaamhe­id Ingrid Kempeneers. “Op termijn zullen we ook sensoren kunnen koppelen aan de armaturen om zo allerlei gegevens te verzamelen over de luchtkwali­teit en verkeerssi­tuatie. Deze technologi­e is zo een zeer handig instrument om slimme beleidskeu­zes te maken voor de toekomst van onze stad ”, voegt burgemeest­er Veerle Heeren toe.

 ?? FOTO JCR ?? Er zijn al enkele nieuwe armaturen geplaatst. De komende drie jaar plaatst Fluvius deze ledlampen overal in Sint-Truiden.
FOTO JCR Er zijn al enkele nieuwe armaturen geplaatst. De komende drie jaar plaatst Fluvius deze ledlampen overal in Sint-Truiden.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium