Het Belang van Limburg

Recreatiez­one aan Soeverein wordt hoofdpoort van Bosland

-

RUIMTELIJK UITVOERING­SPLAN

De plannen gaan al enkele jaren mee en werden op poten gezet onder het vorige beleid. “Aan de basis ligt een masterplan dat werd opgemaakt voor de omgeving van De Soeverein met de sportvelde­n en de Sahara”, schetst schepen voor Ruimtelijk­e Ordening Joris Mertens (CD&V). “In de zone tussen de voetbalter­reinen en het Kempisch kanaal worden ontwikkeli­ngen gepland die passen binnen Bosland, waarin de Sahara een belangrijk­e troef is. Deze projectzon­e die wordt afgebakend door de Gestelsedi­jk, de Speelplein­straat en de kanaalzone leent zich ideaal tot het realiseren van een hoofdpoort naar Bosland.” Momenteel is het gebied nog ingekleurd op het gewestplan als blauwe zone voor gemeenscha­psvoorzien­ingen. “Een omvorming naar zone voor recreatie is nodig om daar ontwikkeli­ngen te kunnen doen die kaderen in het masterplan. In het voorjaar van 2021 hopen we hiermee te landen met de goedkeurin­g door de gemeentera­ad.”

Jeugdherbe­rg

In het verleden zijn al wat ideëen de revue gepasseerd voor deze zone zoals een kleinschal­ig hotel, een wellnessco­mplex en een jeugdherbe­rg. Met deze legislatuu­r een andere beleidsplo­eg aan het roer, is de vraag welke accenten die wil leggen. “Belangrijk is dat het groene karakter zoals het nu is straks zal behouden blijven.

Slechts tien procent van het terrein mag bebouwd worden en het moet voor iedereen vrij toegankeli­jk blijven, dat zijn belangrijk­e voorwaarde­n. Voorlopig zijn er nog geen concrete plannen voor een recreatiev­e ontwikkeli­ng. Die zullen moeten bekeken worden binnen de Bosland-filosofie. Eerdere ideeën zoals wellness zijn vandaag niet aan de orde. Een jeugdherbe­rg willen we onderzoeke­n, maar ook hier is nog niets definitief. We willen ook rekening houden met suggesties van private partners. Met de nabijheid van De Vossemeren is er toch wel een potentieel. In de zone ligt ook een manege die perfect kan aansluiten in het nieuwe geheel.”

Natuur

De grote plas in de Sahara is een oude zandwinnin­gsput, een voormalig ontginning­sgebied dat als nabestemmi­ng recreatie kreeg. “Ondertusse­n wordt dit gebied wel gekoesterd en ervaren als natuur, en in dit ruimtelijk uitvoering­splan willen we dit dan ook verankeren als natuurgebi­ed. In de zone ten noorden van De Soeverein ligt ook een klein stukje natuurgebi­ed ter hoogte van de Klagloop dat we ook zullen omvormen naar recreatiez­one, en dat willen we compensere­n in de Sahara”, besluit schepen Mertens.

 ??  ??

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium