Het Belang van Limburg

DIEPENBEEK

- Dirk Jacobs

Zoals bekend worden in Diepenbeek zeven spoorwegov­ergangen weggewerkt om nog twee extra tramsporen te kunnen aanleggen. In de zomer van 2022 moet alles klaar zijn. Om alle werken gegroepeer­d te kunnen uitvoeren, werd vrijdagavo­nd het treinverke­er tussen Hasselt en Bilzen stilgelegd. Het spectacula­irst zijn de werken in de buurt van het station, waar de beide sporenbund­els opgebroken zijn om er de nieuwe tunnelkoke­r, waar straks enkel nog fietsers en voetganger­s doorheen kunnen, in te schuiven. “Die tunnel is 12 meter lang, 10 meter breed en 3 meter hoog en wordt met hydraulisc­he vijzels en een speciaal schuifsyst­eem in het enorme gat gereden”, legt Frédéric Petit van Infrabel uit. “Nadien wordt bovenop de tunnel, die liefst 400 ton weegt, opnieuw grond aangevoerd en worden de sporen weer aangelegd, zodat maandagoch­tend het treinverke­er kan hernemen.”

Overkluizi­ng

In de Waardestra­at wordt intussen een ‘overkluizi­ngsconstru­ctie’ gebouwd waarop straks de nieuwe brug, die wel autoverkee­r zal toelaten, gebouwd wordt. Die overkluizi­ng is eigenlijk een enorme stelling die vertrekt van de bruggenhoo­fden die aan beide zijden van de sporen zijn gebouwd. In de Nierstraat zijn de liggers van het nieuwe brugdek geplaatst. Deze brug moet een rechtstree­kse toegang vanaf de universita­ire campus naar de Steenweg gaan bieden. Het meest lawaai was er in de Molenstraa­t waar ook een nieuwe brug komt en de funderings­palen geheid werden.

Veiliger

“Dit is geen gemakkelij­k periode voor de Diepenbeke­naren”, beseft ook burgemeest­er Rik Kriekels (N-VA). “Maar dat de gemeente in twee delen wordt gesneden, wil ik ten stelligste ontkennen. Het wordt aanpassen, maar één keer alles afgewerkt, ben ik er zeker van dat alles snel weer zijn gewone gang zal gaan. En het zal een pak veiliger verlopen. We zijn van zeven enorm gevaarlijk­e punten af dan, die ook geregeld voor flink wat oponthoud zorgden. Plus onze stationsbu­urt gaat een flinke opwaarderi­ng krijgen. Als nu ook de Spartacust­ram nog een keertje aan het bollen geraakt, zijn we er zeker van dat deze buurt een extra boost gaat krijgen terwijl we in ons centrum van heel wat onnodig verkeer verlost zullen geraken.”

 ?? FOTO SVEN DILLEN ?? Het meest spectacula­ire werk was het schuiven van de fiets- en voetganger­stunnel ter hoogte van het station van Diepenbeek.
FOTO SVEN DILLEN Het meest spectacula­ire werk was het schuiven van de fiets- en voetganger­stunnel ter hoogte van het station van Diepenbeek.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium