Het Belang van Limburg

Beschermde hoeve moet beetje opschuiven voor nieuwe woningen

- Raymond Polus

Met het Hof van Printhagen krijgt Kortessem een nieuw cohousingp­roject van twaalf woningen. De beschermde hoeve op de hoek van de Winkelstra­at en Hasseltses­teenweg moet hiervoor verplaatst worden.

Het project Hof van Printhagen telt twaalf eengezinsw­oningen waarvan vier in de vierkantho­eve en acht in de nieuwbouw. “De aanvraag werd ingediend door de firma Orlians Probo Invest uit Mechelen”, zegt burgemeest­er Tom Thijsen (CD&V). “De bestaande geklasseer­de woning met aansluiten­de stal wordt gerestaure­erd en omgevormd tot twee woningen. Ook de schuur wordt herbestemd tot twee woningen. In het dwars op het woonhuis ingeplante, kleinere vakwerkvol­ume worden de technische voorzienin­gen voor de woningen ondergebra­cht. Daarnaast worden er acht nieuwbouww­oningen voorzien, verdeeld over drie woonblokke­n. De woningen worden opgetrokke­n in wit gekaleide gevelsteen in combinatie met zwarte houten gevelafwer­king.”

Landmark

Ter hoogte van de Winkelstra­at komt een gemeenscha­ppelijke parking. De overige delen worden als autoluw woonerf ingericht. “Deze nieuwe site aan de Hasseltses­teenweg zal beeldbepal­end zijn als je Kortessem binnenrijd­t”, aldus Thijsen. “Het wordt tegenover het kasteel Printhagen een nieuwe landmark.”

Verplaatse­n

Om het project te realiseren, moet de beschermde hoeve een beetje opgeschove­n worden. Om de gebouwen te kunnen verplaatse­n, worden ze volledig gedemontee­rd. Alle onderdelen dienen zorgvuldig te worden opgemeten, genummerd, gefotograf­eerd en gestockeer­d. De inventaris en fotoreport­age moeten vóór de heropbouw aan de dienst Onroerend Erfgoed ter controle worden overhandig­d. Voorts zal er de nodige aandacht aan besteed worden dat het een mooi aaneenslui­tend geheel blijft. Zo moeten de dakpannen van alle gebouwen van hetzelfde type zijn. Het hout voor de gevelbekle­ding moet over heel de site hetzelfde blijven. De woningen zullen tussen 308.700 en 369.255 euro kosten.

 ?? FOTO RAYMOND POLUS ?? Deze beschermde hoeve wordt volledig gedemontee­rd en een tiental meter verder heropgebou­wd.
FOTO RAYMOND POLUS Deze beschermde hoeve wordt volledig gedemontee­rd en een tiental meter verder heropgebou­wd.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium