Het Belang van Limburg

Maasmechel­se ex-militair is nu ook ex-huisman

- Tom Vets

ZELFDE DEUR 20 JAAR LATER

LEUT Twintig jaar geleden stond Martin Heylen aan de deur van Erik Gerets uit Leut. De militair vertelde toen huisman geworden te zijn. Recent klopte Martin opnieuw aan, om te horen hoe het leven van de Limburger verder is gegaan.

“Net als de eerste keer was het geheel onverwacht­s dat Martin Heylen aanklopte”, zegt Gerets. “Ik wist wie hij was, maar van die opnames van twintig jaar geleden herinnerde ik me niet zoveel meer. Alleen dat ik toen de kinderen van school had gehaald en dat het zeer gezellig was. Martin had die beelden van vroeger ook bij, en het was schitteren­d om te bekijken. Het was alleen jammer dat de kinderen nu op school en het werk zaten. Je gaat dus enkel mij zien.” Toen Heylen destijds aanbelde in het kader van Man Bijt Hond, was Erik al militair-af. “Ik ben dat zo’n veertien jaar geweest; eerst vier jaar in Zellik, en daarna kon ik overgeplaa­tst worden naar Kleine Brogel. Op het moment van de eerste opname was mijn vrouw bezig om promotie te maken op haar werk. We hadden ook veel problemen met de gezondheid van onze oudste zoon. Niet dat het levensbedr­eigend was, maar hij had wel intensieve begeleidin­g nodig. Dat was al een reden dat er één van ons twee thuis zou blijven. We konden uiteraard de kinderen ook naar een crèche brengen, maar dat wilden we niet. Daarom besloot ik thuis te blijven.”

SPELPROGRA­MMA

Commentaar

Tegenwoord­ig vervagen rollenpatr­onen geregeld. Maar een stoere militair die zijn carrière staakte om voor de kinderen te zorgen, was rond het jaar 2000 redelijk baanbreken­d. “Ik heb toen heel wat commentaar moeten slikken”, lacht Erik. “Toen ik bij het leger de aanvraag deed om loopbaanon­derbreking te krijgen, wisten die niet wat ze hoorden. Elders werd er eerder smalend over gedaan. Men dacht dat ik mijn vrouw de kost liet verdienen, zodat ik thuis op mijn luie gat kon zitten. Mijn collega-militairen begrepen mijn beslissing niet.” Dat hij plots van werk in de kazerne overschake­lde op huishoudel­ijke taken, was voor Gerets geen grote aanpassing. “Omdat ik thuis reeds hielp in het huishouden. Inkopen doen en koken deed ik voorheen ook al. Of ik spijt heb gehad van die carrièresw­itch? Geen enkel moment. Dat was de mooiste tijd van mijn leven. Geleidelij­k verstomden ook de reacties en vonden ze het knap dat ik die stap durfde te zetten.”

Voor wie denkt dat Gerets nog altijd huisman is; “Ik ben acht jaar thuisgeble­ven, maar in 2005 ging ik opnieuw aan de slag. Ik werk als administra­tief medewerker bij de gemeente Maasmechel­en, wat impliceert dat ik om 16 uur gedaan heb en daarna opnieuw tijd heb om thuis iets te doen. Ik ben heel content met die job. Na acht jaar met de kinderen bezig te zijn geweest, verlang je opnieuw naar meer contact met volwassene­n.” (lacht)

→ Zelfde Deur, 20 Jaar Later, Eén, 20.40

uur

 ?? FOTO VRT ?? Martin Heylen ontmoet Erik Gerets opnieuw.
FOTO VRT Martin Heylen ontmoet Erik Gerets opnieuw.

Newspapers in Dutch

Newspapers from Belgium